”KD Nuoret tuo täydentävää näkökulmaa puolueeseen” – Puheenjohtaja Jere Tuonosen vahvuus on ulko-ja turvallisuuspolitiikassa

15.3.2024 klo 10:38 Politiikka Samuli Rissanen

Oikeustieteen opiskelija Jere Tuononen valittiin kristillisdemokraattien nuorisojärjestön KD Nuorten puheenjohtajaksi viime syksynä. Pesti alkoi vuoden alussa.

Tuononen on viikon vieras KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä. Hän kiinnostui ulko- ja turvallisuuspolitiikasta jo lukioikäisenä. KD Nuorissakin hän on jo toiminut useamman vuoden. Kyseessä on yli viisikymmentävuotias nuorisojärjestö.

– Sen verran pitkään olen ollut toiminnassa mukana, että oli helppo lähteä kehittämään järjestöä sekä viestinnän näkökulmasta että kannanottojen näkökulmasta, hän kertoo.

Kannanottojen tekeminen on ollut Tuonosen heiniä jo järjestön varapuheenjohtajana vuosi ennen ennen nykyistä puheenjohtajan tehtävää.

– Tavoite on se, että lähtökohtaisesti kehitetään politiikkaa ja keskustelua täydentävästi koko puolueessa. Voi toki olla myös niin, että otetaan kantaa eri tavalla, mutta lähtökohtaisesti kuitenkin sitä täydentävää näkökulmaa haetaan.

Hän nostaa esimerkiksi oman vahvuusalueensa, ulko- ja turvallisuuspolitiikan näkökulmat, joita nuorisojärjestö on aikojen saatossa hyvin vahvasti tuonut emopuolueelle.

KD Nuorilla oli esimerkiksi 2000-luvulla usein puoluekokousaloite Suomen Nato-jäsenyyden tukemisesta.

Tuonosen oman kiinnostus ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa kohtaan syttyi lukiossa ja hän osallistui esimerkiksi Pirkanmaan reservipiirien tiedotustoimikuntaan.

– Olin siellä jäsenenä, vaikka en ollut käynytkään armeijaakaan vielä.

Tällä hetkellä oikeustiedettä Turun yliopistossa opiskeleva Tuononen liittyi KD:n jäseneksi oma-aloitteisesti, ei kenenkään suosituksesta.

– Halusin tehdä työtä omien arvojen mukaisessa puolueessa ja poliittisessa liikkeessä. Konservatiiviset arvot ja kristillisdemokraattinen näkökulma tuntuvat oikealta ja omilta.

Oma-aloitteinen Tuononen pitää kuitenkin mainospuheet lyhyinä, sillä hän luottaa, että ihmiset itse hoksaavat, missä tehdään hyvää politiikkaa.

– Se, mitä puolueessa tehdään, puhuu ihan itsestäänkin. Se nähdään kyllä myös paikallistasolla: Jos valtuustoryhmällä menee hyvin ja siellä on hyvä tekemisen meininki, niin sitten sinne tulee muistakin valtuustoryhmistä tekijöitä.

Kuuntele Tuonosen koko haastattelu KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä lauantaina 16.3. klo 12.50 alkaen.

Ylös