”Voitte hyvin kuvitella, mitä nyt on edessä, kun 6 miljardin edestä on jo punnerrettu” – Sari Essayah vahvistaa, että hallituksen säästötavoite on kolme miljardia lisää

8.4.2024 klo 10:59 Politiikka Samuli Rissanen

Viikon kuluttua alkavissa talousneuvotteluissa kaikki asiat ovat pöydällä, kun hallitus etsii kolmen miljardin euron lisäsopeutusta, Sari Essayah kertoo.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah arvioi, että kehysriihestä on tulossa vaikea sen vuoksi, että taloudellinen tilanne on entisestäänkin heikentynyt viime kesän jälkeen. Viikon kuluttua alkavissa talousneuvotteluissa hallitus joutuu neuvottelemaan jälleen uusista miljardiluokan lisäsopeuksista.

Essayah kertasi, että reilun puolen vuoden takaisista näkymistä on tultu ropinalla alaspäin: Valtion velkaantuminen ei ole taittumassa kuten vielä viime kesänä ennustettiin.

– Verotuloennusteet näyttävät tällä hetkellä huonommilta, kustannukset ovat monessa kohtaa suurempia ja taantumakin on ollut pitempi kuin mitä aiemmin ennustettiin.

– Tilannetta on pahentanut tietysti vielä entisestään lakkoilu, siitä on koitunut mittavat kustannukset.

Hallituksessakin toivottiin, että 6 miljardin plus 3 miljardin paketilla oltaisiin selvitty. Essayah vahvistaa julkisuuteen jo tulleen summan, johon tällä hetkellä etsitään lisää sopeutusta: Se on 3 miljardia.

– Voitte hyvin kuvitella, että kun olemme kuuden miljardin edestä tässä jo punnerrettu, niin nyt  periaatteessa haetaan 9 miljardin sopeutuksia.

Essayahin mukaan on selvä, että erilaisiin ikäviin leikkauksiin joudutaan turvautumaan. Nyt esillä on myös, että verotuksen puolta käytetään kuilun kuromisessa. Neuvotteluissa käydään läpi, missä suhteella verotusta ja muita sopeutustoimia on kolmessa miljardissa mukana.

Arsenaalissa on myös kasvua tukevia toimia. Jo viime kesän sopeutuksissa 2 miljardia oli laskettu kasvunekijöille.

Essayah muistuttaa, että valoa näkyy tunnelin päässä: Ensi syksynä talouden pitäisi jo olla nousussa.

Ylös