”Kaikki osallistuvat” – Hallituksen kehysriihessä menot perataan nyt niin, että säästöt jakautuvat mahdollisimman monelle

15.4.2024 klo 10:49 Politiikka Samuli Rissanen

– Nyt haetaan sitä, että kaikki osallistuvat. Mitä useampi useampaan kolmen miljardin sopeutustoimet kohdistuvat, sitä vähemmän se on yhtä ihmistä kohti, pääministeri Petteri Orpo sanoo.

Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahin muistuttaa, että hallitus on sitoutunut turvaamaan maatalouden tulevaisuuden.

Hallitus etsii tänään ja huomenna kehysriihessä kolmen miljardin euron sopeutustoimia. Pääministeri Petteri Orpon mukaan leikkaukset perataan nyt niin, että mahdollisimman moni osallistuu.

– Me haemme sitä, että mahdollisimman moni, että kaikki osallistuvat. Mitä useampaan kolmen miljardin sopeutustoimet osuvat, niin se on yhtä kohti vähemmän. Ja tällaisia ratkaisuja me tässä olemme hakemassa, hän sanoi asiaa koskeneessa tiedotustilaisuudessa 15.4.

Orpon mukaan myös suurituloisimmat osallistuvat talkoisiin.

Talousneuvotteluille on varattu kaksi päivää eli huomenna illalla uudet, kolmen miljardin sopeutusta koskevat toimet, ovat julkisia.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah korosti, että nyt kehysriiihessä pyritään tekemään mahdollisimman oikeudenmukaisia ratkaisuja.

– Marttisen työryhmä on tehnyt erittäin hyvää valmistelua tätä varten ja nyt sitten hallituksen pyrkimyksenä on etsiä mahdollisimman oikeudenmukaisia tasapainotuskeinoja. On selvää, että me haluamme pitää kiinni hallitusohjelman keskeisistä linjauksista ja siltä pohjalta löydetään niin sopeutustoimia kuin erilaisia kasvua tukevia toimenpiteitä.

Essayah ei lähtenyt spekuloimaan, mitkä lisäsäästöistä olisivat osumassa maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalalle.

Häneltä kysyttiin, pystytäänkö maatalousrahat turvaamaan niin, että ainakaan tulotukiin tai luonnonhaittakorvauksia ei tulisi leikkauksia.

– Maatalouden osalta voi todeta, että tämä hallitus on sitoutunut turvaamaan sen tulevaisuuden Suomessa.

Ylös