”Euroopan tunnistaa siitä, että keskellä jokaista kylää on kirkko” – Sari Essayah muistuttaa, että eurovaalit ovat arvovaalit

1.5.2024 klo 14:06 Politiikka Samuli Rissanen

Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahin mielestä EU:n jäsenmaiden tarpeita kuuntelematon kunnianhimo on ajanut yhteistä maatalouspolitiikkaa ahdinkoon.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah muistuttaa vappupuheessaan, että talouspaineiden keskellä Orpon hallitus luo kasvun edellytyksiä ja huolehtii maan turvallisuudesta ja huoltovarmuudesta.

– Hallitus tunnistaa maatalouden merkityksen osana huoltovarmuutta ja yhteiskunnan strategista ydintä, eikä kohdista leikkauksia ruoantuotantoon. Biotalousala, niin metsä- kuin elintarvikesektori, on yksi kasvunaloista, ja siihen myös hallitus panostaa.

Meppinäkin työskennellyt Essayah korostaa, että EU-vaalit ovat erittäin tärkeät nimenomaan keskeisten linjavalintojen näkökulmasta. Se, millainen parlamentti ja komissio valitaan, määrittelee suunnan niin sisämarkkinoiden, turvallisuuden, maatalouden, maahanmuuton kuin ilmasto- ja ympäristöpolitiikan suhteen sekä säilyykö metsäpolitiikka kansallisissa käsissä.

Kuitenkaan eurooppalaista yhteistyö ei edellytä massiivista byrokratiaa, epämääräisesti perusteltuja tulonsiirtoja tai komission vallan kasvattamista.
– Jäsenmaiden tarpeita kuuntelematon kunnianhimo on jo ollut ajamassa mm. yhteistä maatalouspolitiikkaa ahdinkoon. Tällaiset piirteet EU:n kehityksessä ovat pikemmin omiaan repimään unionia rikki.

EU:n alkuperäinen idea oli tunnustaa jäsenmaiden olosuhteiden ja talouksien erilaisuus. Nyt komissio ei ainoastaan aseta tavoitetta vaan säätelee myös keinot. EU-alueen menestys luodaan tunnistamalla jäsenmaiden erityispiirteet.

Kristillisdemokraatit on penännyt EU:ssa järjen ääntä ja sitä, että Euroopan unionin on palattava juurilleen. On keskityttävä hoitamaan niitä asioita, jotka ovat aidosti rajat ylittäviä ja joiden hoitaminen yhteisesti hyödyttää jäsenmaita.

Essayah’n mukaan on muistettava, että myös eurovaalit ovat arvovaalit.
– Jotta Euroopan unionista voidaan edelleen puhua arvoyhteisönä, on sen myös pidettävä kiinni niistä kestävistä perusarvoista, joiden varassa eurooppalaisuus on rakentunut. Kuten oman poliittisen ryhmäni Euroopan Kansanpuolueen EPP:n johtaja Manfred Weber on muistuttanut:” Ateenasta Helsinkiin keskellä jokaista kylää on kirkko, ja siitä tunnistaa Euroopan.”

Ylös