Harvinaista herkkua: EPP:n puheenjohtaja Manfred Weber kristillisdemokraattien vieraana eduskunnassa

22.5.2024 klo 16:08 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien eurovaalikampanja sai lisänostetta EPP:n puheenjohtajan, saksalaisesta CDU-puolueesta lähtöisin olevan Manfred Weberin harvinaisesta Suomen vierailusta.

EPP:n puheenjohtaja, saksalaista CDU-puoluetta edustavan Manfred Weberin saaminen sisarpuolue kristillisdemokraattien vieraaksi on harvinaista herkkua. KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman ei muista kuin kaksi kertaa, jolloin eurooppalaisia kansanpuolueita eli kristillisdemokraatteja luotsaava puheenjohtaja olisi ollut kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän vieraana. Edellisen kerran näin kävi 2009, kun Wilfred Martens vieraili ryhmässä.

Östman oli tärkeä lenkki Martensin ja seuraavan puheenjohtajan Joseph Daulin välillä, jotta kristillisdemokraateista tuli EPP:n jäsenpuolue 2010-luvulla.

Ensimmäiseksi Weber halusi kuulla, miten kristillisdemokraateilla nyt menee.

Nyt saksalaisesta kristillisdemokraattisesta CDU-puolueesta lähtöisin oleva Weber on koko EPP:n puheenjohtajana ollut tutustumassa Suomen itärajan tilanteeseen. Hänen vierailunsa tarkoituksena on ollut osoittaa täysi tuki Suomen hallitukselle ja sen toimille itärajan tilanteen rauhoittamiseksi samalla, kun välineellistetyn maahantulon torjumiseksi valmistunut lakiesitys on valmistunut.

Weber tapasi eduskunnan diplomaattitilassa kristillisdemokraattien puheenjohtaja, ministeri Sari Essayahin, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östmanin sekä puolueen varapuheenjohtaja Katriina Hiippavuoren. (Kuva: Samuli Rissanen)

Weber tapasi eduskunnan diplomaattitilassa kristillisdemokraattien puheenjohtaja, ministeri Sari Essayahin, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östmanin sekä puolueen varapuheenjohtaja Katriina Hiippavuoren.

Ensimmäiseksi hän halusi kuulla, miten kristillisdemokraateilla nyt menee.

Puheenjohtaja Sari Essayah kertoi tyytyväisenä, että tuoreimmat gallupit lupaavat KD:lle paikkaa kesäkuun eurovaaleissa, sillä KD:n kannatus 4,2 prosenttia ja Liike Nytin 2,2 prosenttia, riittäisivät yhdessä meppipaikkaan.

Weber halusi myös tietää, millaisia teemoja on noussut keskiöön eurovaalikampanjoinnin käynnistyttyä. Essayahin mukaan turvallisuus on edelleen tärkeä teema, mutta hän oli tyytyväinen siihen maa- ja metsätalous on myös noussut kärkiteemojen joukkoon.

– Suomalaiset pitävät tärkeänä, että metsätalous pysyy kansallisissa käsissä ja maataloudesta on tullut tärkeä huoltovarmuuskysymys, hän sanoi.

 

Ylös