– Kristillinen arvoperusta on Euroopan vahvuus, Sari Essayah sanoo

24.5.2024 klo 10:53 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah arvioi, että EU:sta on kasvanut todellinen sääntelyn viidakko. Aiemmin ymmärrettiin paremmin jäsenmaiden erilaisuus.

KD:n puheenjohtaja Sari Essayah arvioi KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä, että EU-komissio on asettanut hyvin kunnianhimoisia tavoitteita muun muassa ilmasto ja ympäristöpolitiikassa, mutta ei kuuntele enää jäsenmaita.

– Komissio ajaa esimerkiksi yhä yksityiskohtaisempaa sääntelyä. Enää ei riitä se, että sovitaan yhteisistä tavoitteista vaan halutaan myöskin säätää kaikki keinot.

– Lisääntyvä yhteisvastuu ja tulonsiirtounioni  on ollut huono kehityssuunta: Jokaisen jäsenvaltion pitäisi pystyä vastaamaan omista talouksistaan ja tehdään rakenteelliset uudistukset, joita nyt Suomessakin olemme parhaillaan tekemässä.

KD:n eurovaaliohjelmassakin vaaditaan, että unionin on palattava juurilleen. Essayahin mukaan se tarkoittaa palaamista takaisin sopimusperusteiseen, löyhempään itsenäisten jäsenvaltioiden yhteisöön, mikä EU on alunperin ollut.

– EU:ssa pitää keskittyä niihin asioihin, joissa yhteistyöllä saadaan aikaiseksi erilaista ja olennaista lisäarvoa kansalliseen päätöksentekoon.

Nämä asiat voivat liittyä turvallisuuteen ja esimerkiksi sisämarkkinoiden kehittämiseen tai vaikkapa erilaisiin ympäristökysymyksiin.

Esimerksi Euroopan unionissa on huolehdittava puolustusmateriaalin riittävästä tuotannosta ja huoltovarmuudesta ja ulkorajojen valvonnasta.

– Frontex voi tuoda apua jäsenvaltioiden omaan rajavalvontaan. Sillä on merkitystä, kun ajatellaan, että Suomellakin on 1340 kilometriä yhteistä rajaa Venäjän kanssa.

Vaikka Euroopastakin on tullut monikulttuurisempi, Essayah pitää Euroopan vahvuutena kristillistä arvopohjaa ja siitä kumpuavaa ihmiskuvaa. Yhteiskuntajärjestys perustuu arvoille, joissa jokaisen ihmisen ihmisarvo tunnustetaan.

Kristillisdemokraatit on Suomessa melko pieni puolue, mutta se kuuluu Euroopan parlamentissa suurimpaan ja vaikutusvaltaisimpaan ryhmään eli EPP:hen. Vaikka joukossa on kristillisdemokraattien lisäksi muitakin keskustaoikeistolaisia puolueita kuten Suomessa Kokoomus, niin EPP:n juuri ja ydin on nimenomaan kristillisdemokraattisessa ideologiassa.

– Pidän tärkeänä, että sitä myös vaalitaan tuossa ryhmässä ja siksi kristillisdemokraattien edustus on tärkeä.

Kompassi-ohjelman lopuksi Essayah antaa oman äänestysvinkkinsä.

– Meidän listan kaikkien kokeneen ehdokas on Eija-Riitta Korhola numerolla 22 ja siitä sitten mennään ihan numeroon 31 saakka eli meillä on 10 loistavaa ehdokasta.

Kuuntele Sari Essayahin koko haastattelu KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä lauantaina 25.5. klo 12.50.

Ylös