Korholan jälkeen runsaimmin ääniä Puolimatkalle, Ruotsalalle ja Petterssonille – vaaliliitossa Liike Nytin äänisaalis vaatimaton

13.6.2024 klo 12:49 Politiikka Kristiina Kunnas

Niin lähellä, mutta kuitenkin kaukana. Niin kaukana, mutta kuitenkin aika lähellä. Kristillisdemokraattien hanakasti tavoittelema mepinpaikka jäi haaveeksi, vaikka kärkiehdokas Eija-Riitta Korhola saavuttikin valtaisan äänisaaliin.

– Voitin vaalit mutta hävisin paikan, totesi huikean äänimäärän kerännyt Eija-Riitta Korhola itse.

Hän menestyi, mutta se ei riittänyt. KD:n ja Liike Nytin vaaliliitolta puuttui reilut 18 000 ääntä, jotta paikka olisi saatu. Yhteensä ääniä tuli 85 067.

Vaalitulosta voi tarkastella monella tavalla. Ensimmäinen huomio on tietenkin se, että Eija-Riitta Korholan saavuttama äänisaalis 45 167 sijoittuu kaikkien ääniharavien joukossa sijalle 11 ja äänikuningattarissa seitsemänneksi.

Eurovaalien tarkistuslaskenta valmistui keskiviikkoiltana 12. kesäkuuta.

Eija-Riitta Korholan saavuttama äänisaalis 45 167 sijoittuu kaikkien ääniharavien joukossa sijalle 11 ja äänikuningattarissa seitsemänneksi.

Miten nuo puuttuvat äänet olisi voitu saada?

Jos vaikkapa Kristillisdemokraateilla olisi ollut Korholan ja Tapio Puolimatkan perässä kolme muuta ehdokasta, jotka olisivat saavuttaneet Puolimatkan saaman äänimäärän 11 538, olisi paikka tullut, Liike Nytin noin 10 000 äänen avustamana.

Jotkut ovat kyselleet aivan aiheellisesti, mikseivät KD-kansanedustajat lähteneet ehdolle. Kansanedustajat ovat usein tunnettuja koko valtakunnassa ja joka tapauksessa oman kotipaikkakuntansa ulkopuolella. Syitä poisjäämiselle on varmasti monia, mutta ainakin eduskuntatyöstä on tullut aina vain kuormittavampaa hallitusvastuun myötä. Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah toimii valtioneuvostossa, joten neljä kansanedustajaa joutuu hoitamaan valiokuntatehtävät sekä työskentelyn ryhmässä. Työtä ja painetta siis riittää.

Jossiteltavaa jäi. Entä jos joku tai jotkut KD:n kansanedustajista olisivat olleet mukana? Toisaalta: kun tekninen vaaliliitto solmittiin, uskottiin Liike Nytin saavan kasaan uskottavan ehdokaslistan. Se ei toteutunut.

Katse kohdistuu kuitenkin väistämättä Liike Nytin vaatimattomaan äänimäärään, joka oli ainoastaan 9 641. Verrataanpa KD-ääniin, joita oli 75 426: jos Liike Nytin listalla olisi ollut edes yksi ehdokas, joka olisi saavuttanut Puolimatkan äänimäärän ja lisäksi kolme ehdokasta, jotka olisivat saaneet Aki Ruotsalan, David Petterssonin tai Katriina Hiippavuoren äänimäärän, olisi paikka tullut.

Jossiteltavaa jäi. Entä jos joku tai jotkut KD:n kansanedustajista olisivat olleet mukana? Toisaalta: kun tekninen vaaliliitto solmittiin, uskottiin Liike Nytin saavan kasaan uskottavan ehdokaslistan. Se ei toteutunut. Nyt jäi vahvasti vaikuttamaan siltä, että puolue on keskittynyt lähinnä puheenjohtajansa Harry Hjallis Harkimon suosioon. Mutta kun hän ei lähtenyt ehdolle.

Kristillisdemokraattien ehdokkaiden saavuttamat äänet 75 426:

Eija-Riitta Korhola 45 167

Tapio Puolimatka 11 538

Aki Ruotsala 4 620

David Pettersson 3 499

Katriina Hiippavuori 3 134

Marika Visakorpi 2 230

Matti Heikkinen  1 712

Ann-Niina Turunen 1 656

Ari Mönttinen 1 097

Tommi Terä 773

 

Liike Nytin ehdokkaiden saavuttamat äänet 9 641:

Satu Taavitsainen 2 161

Christa Lahto 1 854

Nina Nummela 1 629

Heidi Jaari 1 259

Iina Ilmarinen 600

Mikko Luomala 544

Toni Korhonen 532

Johanna Leponiemi 453

Petteri Redsven  323

Inka Kolhinoja 286

tekninen vaaliliitto, Liike Nyt, Harry Harkimo

Teknisen vaaliliiton julkistuksessa Kristillisdemokraattien ja Liike Nytin puheenjohtajat Sari Essayah ja Harry Harkimo. KD-toiveet meppipaikasta olivat korkealla. (Kuva Kristiina Kunnas)

Ylös