– Millä tavalla hallitus parantaa saattohoidon ja palliatiivisen hoidon saatavuutta, Päivi Räsänen kysyy
24.10.2024 klo 18:45 Politiikka Samuli Rissanen
Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen on lääkäri ja eduskunnan sosiaali ja terveysvaliokunnan jäsen. Eduskunnan torstaiselle kyselytunnille 24.10. hän toi kysymyksen saattohoidon ja palliatiivisen hoidon tilanteesta. (Kuva: Jukka Salmi)
Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen muistutti eduskunnan kyselytunnilla, että saattohoito on kehittynyt valtavan paljon viimeisten 5–10 vuoden aikana: On keinot hillitä kipua ja muita oireita ja on mahdollisuus esimerkiksi sedaatioon eli nukuttaa kärsivä ihminen.
Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen on lääkäri ja eduskunnan sosiaali ja terveysvaliokunnan jäsen. Eduskunnan torstaiselle kyselytunnille hän toi kysymyksen saattohoidon ja palliatiivisen hoidon tilanteesta.
Räsänen muistutti, että Suomessa vuosittain jopa 30 000 ihmistä tarvitsee elämänsä viimeisinä viikkoina ja kuukausina palliatiivista eli oireita lievittävää hoitoa tai saattohoitoa. Saattohoito ja palliatiivinen hoito ovatkin valtavasti viimeisen 5—10 vuoden aikana kehittyneet.
– Hallitusohjelmassa linjataan, että hyvä saattohoito ja hyvä palliatiivinen hoito säädetään oikeudeksi asuin- ja hoitopaikasta riippumatta.
– Käytössä on erinomaisia keinoja hillitä kipua, muita oireita, tarvittaessa voi vaikka sedatoida eli nukuttaa kärsivän ihmisen. Onkin todella tärkeää varmistaa näiden hoitojen saatavuus ja niiden osaaminen kaikkialla Suomessa niille ihmisille, jotka näitä tarvitsevat.
– Hallitusohjelmassa linjataan, että hyvä saattohoito ja hyvä palliatiivinen hoito säädetään oikeudeksi asuin- ja hoitopaikasta riippumatta. Kysyn ministeri Juusolta: Miten nämä hankkeet edistyvät? Millä tavalla hallitus parantaa saattohoidon ja palliatiivisen hoidon saatavuutta?
Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson mukaan palliatiivista ja saattohoitoa on kehitetty hyvin tuloksin hyvinvointialueilla. Tätä ovat koordinoineet yliopistosairaalat valtionavustuksen tuella.
– Odotan siitä raporttia vuodenvaihteessa, mutta jo tällä hetkellä on todettava, että palliatiivisia keskuksia on perustettu useilla hyvinvointialueilla, osaaminen on parantunut huomattavasti.
– Mitä tulee lainsäädäntöön, niin terveydenhuoltolain perusteluissa nyt jo edellytetään sitä, että hyvinvointialueet myöskin saattohoidon hoitavat. Me nostamme sen kuitenkin sinne lakiteksteihin seuraavan kerran, kun terveydenhoitolakia päivitetään, että se olisi kaikille selvää, että myöskin saattohoito kuuluu järjestämisvastuuseen.