Mika Poutala Uudenmaan KD:n piirikokoukselle: ”Haluan ministerinä tavata 50 000 nuorta – siellä missä he oikeasti ovat”
18.5.2025 klo 09:56
Henkilöt
Merja Eräpolku

Mika Poutala kertoi Uudenmaan KD:n piirikokouksessa suunnitelmistaan ministerinä ja esitteli avustajatiiminsä.
Ministerikautensa kynnyksellä kansanedustaja Mika Poutala esitteli henkilökohtaisen ja kunnianhimoisen tavoitteen:
– Aion kahden vuoden aikana tavata 50 000 nuorta. En pelkästään heidän edustajiaan, vaan nuoria itseään – siellä missä he viettävät aikaansa: kouluissa, nuorisotiloissa, harrastuksissa ja Helsingin keskustassa yöllä etsivän nuorisotyön parissa.
Kansanedustaja Mika Poutala piti poliittisen katsauksen Uudenmaan Kristillisdemokraattien piirikokouksessa 17.5. Hyvinkäällä. Puheessa käsiteltiin ajankohtaisia hallitusratkaisuja, veropolitiikkaa, valtiontalouden kehitystä sekä Poutalan tulevaa työtä liikunta-, urheilu- ja nuorisoministerinä.
Poutala jakoi henkilökohtaisen kokemuksensa nuoruudesta ja siitä, miten tärkeää on kohdata nuoret aidosti.
– Itsekin hengailin nuorena Helsingin yössä, usein seurakunnan nuortenillan jälkeen. Tiedän, miltä se maailma näyttää. Siksi haluan mennä sinne, en pelkästään odottaa heitä tulevan luokseni.
Yksi suurimmista huolista Poutalan tulevassa pestissä liittyy nuorten liikkumattomuuteen ja harrastusten keskeyttämiseen murrosiässä.
– Dropout-ilmiö on valtava 13–15 vuoden iässä. Kun kilpataso nousee, monet tippuvat kyydistä. Mutta kaikki eivät halua hampaat irvessä kilpailla – ja heillekin pitää olla harrastusmahdollisuus.
Hän ehdotti, että valtion tai kuntien tukia voitaisiin kohdentaa erityisesti seuroille, jotka tarjoavat matalan kynnyksen liikuntaa.
– Espoossa kokeiltiin, että seurat saivat enemmän tukea, jos järjestivät harrastuksia liikuntarajoitteisille. Sama logiikka voisi toimia myös teini-ikäisten rennompaan harrastamiseen.
Poutala korosti puheessaan vastuullista kasvun ja hyvinvoinnin tavoittelua vaikeassa taloustilanteessa. Hän painotti, että hallitus siirtyy nyt säästöpolitiikasta kasvua tukevaan talouslinjaan.
– Aikaisemmin pyrittiin tasapainoon säästämällä, nyt katsotaan enemmän kasvun kautta. Teimme miljardin euron veroalennuksen palkkatuloihin, ja siitä suurin osa kohdistuu pieni- ja keskituloisille.
Hän myönsi, että osa alennuksista hyödyttää myös suurituloisia, mutta painotti suhteellista vaikutusta ja poliittista rehellisyyttä:
– Jos suurituloinen saa 0,5 % veroalen ja pienituloinen 2 %, niin totta kai euroissa suurituloinen hyötyy enemmän. Mutta suhteellisesti pienituloinen hyötyy enemmän. Se on puhdasta matematiikkaa.
Yritysverotuksen kevennyksen tavoitteena on houkutella ulkomaisia investointeja Suomeen ja kannustaa suomalaisyrityksiä kasvuun.
– Fakta on, että lopullinen tulos nähdään vasta vuosien päästä. Mutta yrityskentässä vastaanotto on ollut positiivinen.
Opposition kritiikkiä veroalennuksista “velkarahalla” Poutala kommentoi jyrkästi.
– Samalla kun tehtiin alennuksia, tehtiin myös veronkiristyksiä ja säästöjä, jotka kompensoivat nämä toimet.
Poutala muistutti, että keskustelu valtion velkaantumisesta on monisyistä, ja velkasuhdetta – eli velan osuutta bruttokansantuotteesta – hallitus pyrkii taittamaan nimenomaan kasvun keinoin.
Politiikka ei ole mustavalkoista – viestintä ratkaisee
Poutala korosti puheessaan, että politiikka on harvoin yksiselitteistä ja että viestinnällä on suuri merkitys.
– Kaikki mitä lukee lehdissä ei ole totta – ja toisaalta se voi olla totta. Asia voidaan kertoa monella tavalla, ja se on politiikkaa. Hän nosti esiin myös puolueen viestinnän haasteet ja ilmoitti, että Kristillisdemokraatit etsivät parhaillaan uutta viestintäasiantuntijaa.
– Meillä on ollut huikea viestintävastaava, mutta menetimme hänet toiseen tehtävään. Nyt rekry on auki. Viestintä ei saa jäädä eduskuntaryhmän harteille – sen on oltava koko puolueen yhteinen asia.

Kristillisdemokraattien Uudenmaan piirin kevätkokouksessa Hyvinkäällä 17.5. poliittisen katsauksen piti kansanedustaja Mika Poutala. Kuva: Mikko Rekimies
“Perehdytys alkaa vasta valan jälkeen”
Poutala kertoi, että siirtyminen ministeriksi tarkoittaa luopumista monista kansanedustajan tehtävistä, kuten valiokuntapaikoista ja parlamentaarisista ryhmistä. Hän myös kertoi yllättyneensä siitä, ettei ministerin tehtävään ole järjestetty etukäteisperehdytystä.
– Perehdytys alkaa vasta, kun valan on vannonut. Se on outoa – mutta niin se nyt menee. Olen silti omatoimisesti käynyt läpi budjettia ja valmistautunut mahdollisimman hyvin.
Poutala esitteli myös tulevan avustajatiiminsä. Nykyinen eduskunta-avustaja Annika Lyytikäinen siirtyy hänen mukanaan ministeriöön. Tiimiin liittyy myös jo aiemmin ministerin erityisavustajana työskennellyt Toni Ahva, joka toimii nykyisin yhteiskuntasuhdepäällikkönä Olympiakomiteassa.
Puheenvuorojen lopussa käytiin keskustelua muun muassa syntyvyyden tukemisesta, opintotuen uudistamisesta ja siitä, miten turvataan palvelut myös eläkeläisille.
– Meidän pitää rakentaa yhteiskuntaa, jossa ei pelkästään katsota tulevaisuuteen, vaan huomioidaan myös ne ihmiset, jotka elävät tässä ja nyt, Poutala totesi.
– Politiikassa on kyse kohtaamisesta, kuuntelemisesta ja tasapainon löytämisestä. Haluan tehdä tätä työtä juuri siitä näkökulmasta käsin.

KD:n puoluevaltuuston johtoon esitetty Jukka Palokangas (vasemmalla) keskusteli KD:n Uudenmaan piirin puheenjohtajan Jan Axbergin ja kokousta vetäneen Reija Taupilan kanssa 17.5.2025. Kuva: Merja Eräpolku
KDn Uudenmaan piiri esittää Sari Essayah’a jatkamaan puolueen puheenjohtajana ja Mika Poutalaa puolueen 1. varapuheenjohtajana.
Piiri esittää lisäksi kirkkonummelaista ekonomistia Jukka Palokangasta puoluevaltuuston puheenjohtajaksi. KD:n puoluekokous pidetään elokuun lopulla Porissa.
Uudenmaan piirin kevätkokoukseen Hyvinkäälle kokoontui reilu 50 puolueaktiivia kuuntelemaan Poutalan ajankohtaiskatsausta ja käymään poliittista keskustelua. Äänestämään päästiin piirin ehdokkaista puoluevaltuustoon.