Syrjäytymisaltis nuori huomattava ajoissa

2.10.2014 klo 14:31 Uutiset

Jos odotetaan liian kauan, vahinko nuoren elämässä on jo tapahtunut, huomauttaa kansanedustaja Sari Palm.

 – Etsivä nuorisotyö ja nuorisotakuu ovat toimivia keinoja syrjäytyneiden nuorten auttamiseksi. Ongelmaan on silti puututtava jo paljon aiemmin, sanoo KD-kansanedustaja Sari Palm.
– Olen aiemmassa erityisopettajan työssäni nähnyt, miten sosiaalistumisen ja aikuisuuteen kasvamisen pohja luodaan jo ala-asteella, ykkös- ja kakkosluokilta lähtien.

– Kyky vuorovaikutukseen ja kanssakäymiseen ei synny tyhjästä. Myös se on opeteltava, aivan kuin mikä tahansa muu taito.
Aikuisten tehtävänä onkin huomioida syrjäytymisalttiit lapset, tukea ja edesauttaa heidän pääsyään kaveruus- ja ystävyysverkostoihin.

– Etenkin niiden lasten kohdalla, joille oma koti ei tarjoa virikkeitä harrastamiseen ja sosiaalisiin suhteisiin, oheiskasvattajina toimivilla päiväkodeilla, kouluilla tai armeijalla on tässä keskeinen tehtävä.

– Korjaavat toimet, kuten nuorisotakuu ja etsivä nuorisotyö ovat ehdottoman tärkeitä, mutta jos nuoren yksinäisyys ja masennus on jatkunut vuosikaudet, on vahinko jo päässyt tapahtumaan, Sari Palm toteaa.

 

 

Ylös