Kristillisdemokraateilla useita tavoitteita loppuvaalikaudeksi

13.1.2015 klo 09:16 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraatit aikovat vaikuttaa aivan kalkkiviivoille saakka, sillä eduskunnan käsittelyssä on vielä useampi tärkeä lakihanke ja sote-uudistus.

Vaalikauden loppurutistus alkaa eduskunnassa tänään. Istuntokaudella on mittaa vain kaksi kuukautta ja valiokunnissa on vireillä yhä toista sataa hallituksen esitystä. Ruuhkaisinta on perustuslakivaliokunnassa.

Joukkoon mahtuu kaksi selontekoa ja kaksi kansalaisaloitetta, joista toinen koskee Kristillisdemokraattienkin hallitusneuvotteluista lähtien esilläpitämää terveydenhuollon henkilöstön omantunnonvapautta. Politiikan kevättä kuumentaa eduskunnassa vielä pari isompaakin uudistusta, päällimmäisenä sote ja kuntalaki.

Kristillisdemokraatit aikovat tehdä eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östmanin mukaan hartiavoimin töitä aina kalkkiviivoille, maaliskuun puoliväliin saakka.

Kristillisdemokraatit pyrkivät varmuudella vaikuttamaan ainakin esitykseen kotihoidontuen uudesta jakotavasta. Kristillisdemokraattien linjana on ollut koko vaalikauden, että kotihoidontuen taso ja ehdot on säilytettävä ennallaan.

Puolueen puheenjohtaja, sisäministeri Päivi Räsänen on pitänyt tuen jakamista isän ja äidin kesken kehnona ja kalliina päätöksenä. Hallituksen viime kevään kehysriihessä tekemän kotihoidontuki-päätöksen kustannusten arvioidaan kohoavan yli sataan miljoonaan. Budjetissa lisäkuluihin ei ole kuitenkaan varauduttu.

Lyhyellä istuntokaudella käsitellään myös lisäbudjetti, johon Kristillisdemokraatit toivoisivat ainakin verohuojennusta yrittäjille. Östman on jo kertaalleen tällä vaalikaudella tehnyt budjettialoitteen yrittäjävähennyksestä, mutta se on kilpistynyt Sdp:n vastustukseen. Yrittäjävähennyksen hintalappu on noin 70-80 miljoonaa euroa. Lisäbudjettia ei kuitenkaan päästetä paisumaan ja se tehdään Valtiovarainministeriön myöhemmin tässä kuussa julkistamaan talousennusteeseen perustuen.

Östman haluaisi jouduttaa myös lakiesitystä yksityisestä turvallisuusalasta, jota käsitellään parhaillaan hallintovaliokunnassa.

Ylös