KD:n eduskuntaryhmä ei hyväksy kotihoidontuki-mallia

22.1.2015 klo 16:36 Politiikka Samuli Rissanen

– Nyt esitettyä mallia kotihoidontuen kiintiöittämisestä emme hyväksy emmekä aio hyväksyä, Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman sanoo.

Hänen mukaansa koko Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän tahtotila on sama.

Räsäselle oli luvattu, että hänet otetaan mukaan lain valmisteluun, mutta näin ei käynyt

Hallituksen on määrä antaa esitys kotihoidontuesta ensi viikolla. Mahdolliset äänestykset esityksestä käydään myöhemmin istuntokauden aikana. Mikäli esitys säilyy nykyisenlaisena, Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmässä on Östmanin mukaan valmiutta äänestää myös sitä vastaan.

Östman ei vielä halunnut arvioida, kuinka Kristillisdemokraattien ratkaisu vaikuttaisi hallitusyhteistyöhön kauden loppumetreillä.

Asiasta ei välttämättä sukeudu selkeää hallitus-oppositio-vastakkainasettelua, sillä entiset hallituspuolueet, Vihreät ja Vasemmistoliitto, tukivat aikanaan päätöstä ja saattaisivat tehdä niin nytkin. Kotihoidontuki-päätös on lisäksi kytköksissä päivähoito-oikeuden rajaamiseen ja sekin vaikuttaa asetelmiin.

Elokuussa 2013 leivottua päätöstä kotihoidontuen jakamisesta puoliksi isän ja äidin kesken vastustettiin Kristillisdemokraateissa viimeiseen asti. Lopulta se jouduttiin hyväksymään pitkin hampain osana rakennepakettia. Ratkaisun jälkeen tehdyt laskelmat ovat kuitenkin osoittaneet, ettei päätös kuro umpeen kestävyysvajetta lainkaan. Lisäksi kotihoidontuen puolittamisesta koituisi kunnille arviolta 80 miljoonan euron lisäkustannukset.

Prosessistakin löytyy Kristillisdemokraattien mukaan kritisoitavaa: Puheenjohtaja Päivi Räsäselle oli luvattu, että hänet otetaan mukaan lain valmisteluun, mutta näin ei käynyt. Kristillisdemokraatit valmistelivat kuitenkin kotihoidontuki-esitystä varten myös oman mallinsa. KD:n kompromississa tuen maksatus olisi puolitettu, mutta perheissä olisi voitu edelleen päättää, kuka lapsia hoitaa.

Räsänen on kuvaillut peruspalveluministeri Susanna Huovisen johdolla valmisteltua kotihoidontukimallia myös ”elämälle vieraaksi”, sillä se ei sallisi esimerkiksi isovanhempien suorittamaa hoitotyötä.

– Tärkein syy vastustukseen onkin periaattellinen eli se, että kaavailtu malli kaventaa vanhempien valinnanvapautta päättää lastensa hoidosta, Östman sanoo.

Ylös