Jokapäiväistä leipää

1.4.2015 klo 09:19 Kolumnit Iina Mattila

Pellervon taloustutkimus (PTT) julkisti tiistaina ennusteensa ruuan hinnan kehityksestä. Ennusteen mukaan ruuan hinnan lasku pysähtyy tänä vuonna. Maitotuotteiden hinta laskee 4 prosenttia, viljatuotteiden 3,0 ja lihan 1,7 prosenttia. Myös tuottajahintojen pudotuksen ennustetaan pysähtyvän. Siitä huolimatta ne jäävät viime vuotta matalammalle tasolle.

Ruuan hinta-ale ja kauppaketjujen kampanjat ovat alkuvuonna saaneet osansa mediahuomiosta, kuten maataloustuottajien harmistuminenkin. Huoli on – tai sen pitäisi olla – meidän kaikkien yhteinen. PTT:n ennusteen mukaan jo ennestään alhainen maatalouden yrittäjätulo laskee tänä vuonna matalista tuottajahinnoista ja maataloustukien alenemisesta johtuen. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:n mukaan viljelijän keskimääräinen tuntipalkka vuonna 2013 oli 5,90 euroa. Luvuilla ei voi laskea leikkiä.

Suomalainen maatalous on käynyt läpi suuren rakennemuutoksen, joka jatkuu edelleen. EU-jäsenyys toi mukanaan paitsi vapaamarkkina-alueen, myös EU:n yhteisen maatalouspolitiikan muuttuvine ohjelmakausineen, tukijärjestelmineen ja raportointivelvoitteineen. Viimeisin suuri muutos tapahtui maalis-huhtikuun vaiheessa, kun pitkään maitomarkkinoita tasapainottaneet maitokiintiöt poistuivat. Sen vaikutuksia suomalaiselle tuotannolle on vielä vaikea varmuudella arvioida.

Kuluttaja voi valinnoillaan vaikuttaa kotimaisen ruuantuotannon kannattavuuteen suosimalla suomalaista. Suomalaisenkaan tuotteen ostaminen ei kuitenkaan takaa, että alkutuottaja saa tuotteesta riittävän katteen. Ehkäpä olisikin aika lanseerata kotimainen reilun kaupan merkki, joka takaisi kuluttajan maksaman hinnan jakautumisen tuotantoketjussa oikeudenmukaisesti. Reilusta ruuasta myös tuottaja saa osansa.

Iina Mattila
Ministerin erityisavustaja

 

Ylös