KD:n vaalitappioiden kierre ei katkennut

23.4.2015 klo 06:30 Uutiset Samuli Rissanen

KD:n vaalitappioiden sarja jatkui ja eduskuntaryhmä pieneni viiteen kansanedustajaan. Kannatuksesta on sulanut kymmenessä vuodessa kolmannes.

Kristillisdemokraattien kannatustrendi oli näissäkin vaaleissa alaspäin. Nyt takkiin tuli kaikialla muualla paitsi Sari Essayah’n tähdittämässä Savo-Karjalassa.

Kristillisdemokraattien kannalta merkille pantavaa näissä vaaleissa on Sari Essayah’n paluu kotimaan politiikan keskiöön.

Vaalitappioista on muodostunut ikävä kierre. Kannatus on tippunut ropinalla 2000-luvun puolivälistä lähtien ja kymmenessä vuodessa siitä on lohjennut pois kolmannes. Eduskuntaryhmä on hiljalleen pienentynyt ja on nyt viiden kansanedustajan vahvuinen.

Kristillisdemokraattien kannalta merkille pantavaa näissä vaaleissa on Sari Essayah’n paluu kotimaan politiikan keskiöön. Sillä ei voi olla Kristillisdemokraattien tulevaisuutta ajatellen kuin piristävä vaikutus.

Puheenjohtajapiiri Häme otti näissäkin vaaleissa takapakkia, mutta vastoin mediassa ja gallupeissa kuultuja ennakko-odotuksia Päivi Räsänen onnistui säilyttämään paikkansa ja kasvatti jopa henkilökohtaista äänipottiaan.

Satakunnan Saulin loikka Pirkanmaalle osoittautui kullanarvoiseksi, vaikka Ahvenjärvi ei siitä itse hyötynyt. Pirkanmaalta paikka tuli eikä kannatus notkahtanut kuin hieman. Läpi puski jo Omantunnonvapaus-kansalaisaloitteen kanssa harmaan kiven lävistänyt tamperelainen erikoislääkäri Sari Tanus.

 

Ylös