Östmanin mielestä KD:lla on yhä saumaa hallitusvastuuseen

24.4.2015 klo 15:03 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi uudelleen valitun Peter Östmanin mukaan KD:n anti hallitukseen löytyy perhepolitiikan ja yrittäjyyden saralta.

Kristillisdemokraattien vaalitulos ei anna olettaa hallitusvastuun jatkumista. Viiteen edustajaan kutistunutta KD-ryhmää voidaan silti joissakin skenaarioissa tarvita kumppaniksi.

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi uudelleen valittu Vaasan vaalipiirin kansanedustaja Peter Östman arvioi, että KD:n hallitusmahdollisuudet ovat pitkälti siitäkin kiinni, haluavatko isommat puolueet antaa pienelle ryhmälle ministerisalkun.

Jatkaisimme rakentavalla linjalla oppositiossakin. Tuomme hyvät vaihtoehtomme esiin. Sellainen rooli kuuluu ja sopii Kristillisdemokraateille

– Ministerien lukumäärän vähentäminen 17:sta 12:een on ollut agendalla, Östman muistuttaa.

Lisäksi vaalivoittaja Keskustan sekä kakkoseksi tulleiden perussuomalaisten motivaatio hallitusvastuun kantamiseen tuntuu olevan nyt aivan toinen kuin neljä vuotta sitten. Kokoomuksellakin hallitushaluja näyttäisi olevan.

– Silti nämä ovat vielä ainoastaan spekulaatioita. Ensi viikolla olemme viisaampia.

Toiselle edustajakaudelleen valitulla Östmanilla ei ole kokemusta muusta kuin hallituspuolueen kansanedustajan roolista ja hänen ajatuksensa liittyvät mieluusti vastuunkantoon. Östman ei niele väittämää, että oppositiossa KD:n linja kirkastuu.

– Se oli kirkas hallitusyhteistyössäkin, hän sanoo.

Kristillisdemokraattien linja tuli hänen mielestään erinomaisesti esiin perhepolitiikassa ja arvokysymyksissä sekä puolueelle tärkeissä yrittäjyyteen liittyvissä kysymyksissä.

– Osinkoverotus olisi mennyt kehnompaan suuntaan ilman Kristillisdemokraatteja ja FINNVERAn mahdollisuudet rahoittaa yrityksiä ovat nyt paremmat pitkälti meidän ansiostamme, Östman mainitsee.

Myös tulevassa hallituksessa KD:n anti liittyisi pitkälti perhepolitiikkaan ja yrittäjyyden tukemiseen, joissa riittää yhä työsarkaa.

– Lisäksi satsaisimme ennaltaehkäisevään työhön. Ilman sitä sosiaali- ja terveydenhoidosta koituu liian iso lasku.

Mikäli oppositiotaival on edessä, Östman ennakoi, ettei KD:n riveistä lähde populistisia tai muuten epärealistisia aloitteita.

– Jatkaisimme rakentavalla linjalla oppositiossakin. Tuomme hyvät vaihtoehtomme esiin. Sellainen rooli kuuluu ja sopii Kristillisdemokraateille, hän uskoo.

Hallituksessa tuskin takerruttaisiin lillukanvarsiin. KD:n vahvuudet hallitusyhteistyössä liittyvät ohjelmaan ja toisaalta yhteisiin tavoitteisiin vaalivoittaja Keskustan kanssa. Neljän vuoden takaista, six-packin aikaista toiveiden tynnyriä hallitusohjelmasta ei tule.

– Virheistä on opittu. Enää ei lähdetä kirjoittamaan yksityiskohtaista hallitusohjelmaa vaan ainoastaan yleisluontoinen strategiapaperi, Östman sanoo.

Ylös