KD tekee rakentavaa oppositiopolitiikkaa

21.5.2015 klo 17:37 Kolumnit Peter Östman

Kristillisdemokraatit olisivat sopineet mainiosti Juha Sipilän johtamaan perusporvarihallitukseen, mutta pienpuolueita sinne ei huolittu. KD jää oppositioon. Yhteiskuntasopimus kaatui, ja hallitusneuvotteluja vetävän Juha Sipilän tavoitteena on nyt sopeuttaa julkista taloutta 10 miljardilla eurolla.

Yhteiskuntasopimus olisi ollut enemmän kuin tarpeellinen. Työmarkkinajärjestöt eivät tarttuneet mahdollisuuteen. Suomella ja tulevalla hallituksella on nyt vaativa urakka edessään, jotta pääsisimme pärjäävien teollisuusmaiden tasolle uudelleen.

Sipilän sopeuttaminen tehdään menoleikkauksin. Veronkorotukset onkin rajattu pois.

Meidän työmarkkina- ja verotukijärjestelmät on rakennettu tukemaan suuria vientiteollisuuden aloja. Ne eivät tällä hetkellä vastaa nykyaikaisen, kansainvälisen ja jatkuvasti muuttuvan talouden vaatimuksia. Vanhat teollisuusmaat voivat hyvin menestyä kovassa globaalissa kilpailussa. Tämä olisi mahdollista myös Suomessa, mikäli saamme talouden rakenteet kuntoon ja tarvittavia joustoja jäykille työmarkkinoille.

Sipilän sopeuttaminen tehdään menoleikkauksin. Veronkorotukset onkin rajattu pois. Kokoomus on esittänyt, että valtio voisi säästää merkittävän summan leikkaamalla sosiaalietuuksien indeksikorotuksia. Perussuomalaiset puolestaan leikkaisi muun muassa tuulivoiman syöttötariffeista ja puoluetuista. Keskusta taas säästäisi valtionhallinnosta ja yritystuista.

Edessä ovat raskaat päätökset. Sekä rakenteellisten uudistusten tekeminen että sopeutukset ovat välttämättömiä. Edellisen hallituksen tekemättä jääneisiin päätöksiin on pikaisesti löydettävä ratkaisuja.

Sipilän hallituksen urakka ei ole helppo. Kristillisdemokraatteina haluamme paimentaa hallitusta parhaisiin päätöksiin rakentavalla ja vastuuntuntoisella oppositiopolitiikalla.

Ylös