Syyttäjänvirasto: Räsäsen autonkuljettaja oli syytön Virolahden turmaan

31.5.2015 klo 22:37 Kotimaa Kristiina Kunnas

– Tunnen kuljettajani ja hänen työmoraalinsa. Olen todella iloinen, että hänet todettiin syyttömäksi helmikuiseen auto-onnettomuuteemme Virolahdella, Päivi Räsänen kiittää KD-verkkolehden haastattelussa.

Sisäministeri Päivi Räsästä työmatkalle Vaalimaalle helmikuussa kuljettanut autonkuljettaja on syytön Virolahden turmaan. Päätös syyttämättä jättämisestä tuli toukokuun lopulla Salpausselän syyttäjänvirastosta.

Helmikuun ensimmäinen viikko alkoi lumipyryssä ja ajokeli oli erittäin kehno. Sisäministeri Päivi Räsänen oli lumisateisena maanantaiaamupäivänä 2. helmikuuta autokyydissä Vaalimaan raja-asemalle, kun matkanteko dramaattisesti keskeytyi.

Ministerin esikunta ja kristillisdemokraattien väki järkyttyivät. Alettiin pelätä, että puheenjohtaja-sisäministeri olikin loukkaantunut vakavasti.

Ministeriä kuljettaneen auton eteen tuli kolmion takaa toinen auto, eikä Räsäsen kuljettaja kyennyt estämään yhteentörmäystä.

Kolariautojen henkilöt joutuivat tarkistettaviksi sairaalaan. Hetken päästä tuli tieto, että sisäministeri jatkaisi työpäiväänsä. Uutinen kuitenkin peruttiin: Räsänen tuotaisiinkiin ambulanssikyydillä Helsinkiin jatkotutkimuksiin.

Kolariuutinen oli kohahduttava, sillä ministerit ovat joutuneet virkamatkoillaan äärimmäisen harvoin liikenneonnettomuuksiin. Ministerin esikunta ja kristillisdemokraattien väki järkyttyivät. Alettiin pelätä, että puheenjohtaja-sisäministeri olikin loukkaantunut kerrottua vakavammin.

– Olen juuri ambulanssissa tulossa Helsinkiin, Räsänen viestitti esikunnalleen. – En haluaisi jäädä sairauslomalle, mutta en pysy pystyssä.

Rintaan ja vatsaan loukkaantunut sisäministeri joutui jäämään yön yli sairaalaan. Sairausloma oli väistämätön. Pahimmilta kuitenkin vältyttiin, ja työnteko jatkui jo seuraavana viikonvaihteena.

Sen sijaan kolarista alkoivat jyllätä erilaiset huhut. Silminnäkijä kertoi onnettomuuden jälkeen Iltalehdessä, että Räsäsen autonkuljettaja olisi kaahannut ennen kolaria.

– Olen todella iloinen tästä syyttäjänviraston päätöksestä. Minulla oli koko ajan se käsitys, ettei ylinopeutta ollut ajettu. Tunnen kuljettajani ja tiedän hänen ajomoraalinsa, Räsänen kiittää silloista kuljettajaansa.

Ministerin auton muistiin tallentuneiden tietojen mukaan auton vauhti oli onnettomuushetkellä 60,78 km/t. Risteysalueella oli 60 kilometrin nopeusrajoitus.

– Minulle on tärkeää, että kuljettajani maine näin palautetaan.

– Silloin väitettiin myös, että olisin yllyttänyt autonkuljettajaani ajamaan ylinopeutta. Niin en missään tapauksessa tehnyt, Räsänen sanoo.

 

 

 

Ylös