Kristillisdemokraatit alkoivat toteuttaa uudenlaista oppositiopolitiikkaa

2.6.2015 klo 14:22 Politiikka Samuli Rissanen

Pääministeri Juha Sipilä kiitti KD-ryhmäpuheenvuoron pitäneen Päivi Räsäsen esitystä. – Minusta tuntui, että opposition puheenvuorot paranivat loppua kohti, hän sanoi.

Sipilän hallituksen ohjelma sai tänään myrskyisän vastaanoton eduskunnassa. Muiden oppositiopuolueiden ryhmäpuheenvuoroissa hallitusohjelmaa arvosteltiin leikkauksista ja työmarkkinajärjestöjen painostamisesta. Sdp:n Antti Rinteen mukaan yhteiskuntasopimuksestakin on tehty kiristysruuvi.

Tuoreen hallituksen ohjelma ei sellaisenaan kelpaa Kristillisdemokraateillekaan. Säästöt kohdistuvat yhteiskunnan heikoimpiin eikä lapsiperheiden ja ikäihmisten asemasta huolehdita riittävästi.

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä alkaa kuitenkin Päivi Räsäsen mukaan toteuttaa uudenlaista oppositiopolitiikkaa. Muista oppositioryhmistä poiketen Kristillisdemokraatit äänestivät viime viikolla Juha Sipilän pääministeriksi. Opposition räksytyskuoroon ei liitytty tänäänkään, kun eduskunta ruoti Juha Sipilän hallituksen ohjelmaa. Räsänen puhui selvästi muita oppositiopuolueiden puheenjohtajia sovinnolllisemmin.

Sipilä pani Räsäsen asenteen merkille. Hän kehui viimeisenä puhunutta Räsästä sanomalla, että oppositiopuolueiden puheenvuorot paranivat loppua kohti.

Hallitusohjelma ei kuitenkaan sellaisenaan saanut KD-ryhmän hyväksyntää, sillä siinä esitetyt säästöt kohdistuvat liikaa jo valmiiksi heikossa asemassa oleviin.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen kuitenkin totesi ryhmäpuheenvuorossa, että KD-ryhmä voi tukea ohjelman keskeisiä tavoitteita, kuten elinkeinoelämän kilpailukyvyn ja työllisyyden vahvistamista.

Räsänen kiitteli hallituksen ponnisteluja yhteiskuntasopimuksen aikaansaamiseksi, mutta piti epäjohdonmukaisena lapsilisien mittavaa leikkausta, mikäli sopimukseen ei päästä. KD-ryhmän mielestä ehdolliset säästöt pitäisi rajata kohteisiin, joilla on edes jonkinnäköinen yhteys työmarkkina-asioihin.

KD:n puheenjohtajaa eniten hätkähdyttänyt yllätys oli koulutukseen suunnattujen säästöjen mittaluokka, liki 600 miljoonaa euroa.

– Ennen vaaleja me kaikki puoluejohtajat ilta illan perään vakuutimme äänestäjille, että koulutuksesta ei leikata, Räsänen muistutti.

Sisäministerin salkun viime viikolla luovuttaneella Räsäsellä oli myös tuoreessa muistissa sisäisen turvallisuuden työryhmä laskelmat. Niiden mukaan nykyisen resurssitason ylläpitämiseksi tarvittaisiin 75 miljoonan euron lisäystä kehyksiin ja lisäksi 20 miljoonan euroa harmaan talouden torjuntaan. Välttämättömiin ICT-investoinnitkin nielevät muutamia kymmeniä miljoonia. Hallitus ehdottaa kuitenkin vain 50 miljoonaa näihin määrärahoihin, minkä ohella on luvassa toimintamenosäästöjä kaikille hallinnonaloille.

– Tämä tarkoittaa jopa 450 poliisin vähenemää vuoteen 2019 mennessä ja vastaavaa henkilöstön supistumista rajavartiolaitoksessa, tullissa ja oikeuslaitoksessa, Räsänen kertoo.

Hallituksen kaavailemat säästöt iskevät kuitenkin kovimmin pienituloisiin eläkeläisiin, lapsiperheisiin, työttömiin ja paljon sairastaviin.

Yksi kokonainen sairausryhmä tiputetaan täysin korvauksen piiristä, kun ehdotetaan keliaakikkojen korvausten poistamista kokonaan.

– Ymmärrämme säästötarpeet, mutta suremme mittavia kehitysyhteistyön leikkauksia, jotka kohdistuvat kaikkein köyhimpiin lähimmäisiimme, Räsänen sanoi.

Hänen mukaansa kehitysyhteistyön avulla voidaan torjua Suomeen kohdistuvia uhkia; terrorismia, huumekauppaa, kulkutauteja ja laitonta maahantuloa.

Hallitusohjelma ruoditaan eduskunnassa loppuun keskiviikkona ja hallituksen luottamuksesta äänestetään torstaina. Koko opposition oletetaan äänestävän punaista torstaina, myös rakentavan kriittisinä esiintyneiden Kristillisdemokraattien.

 

 

Ylös