Puhurinen syksy politiikassa

18.9.2015 klo 12:21 Kolumnit Sari Essayah

Eduskunta työ on saanut hyvin reippaan alun. Yleensä syksyn suurin urakka on budjetin käsittely ja opposition vaihtoehdot sille. Sen lisäksi oli tiedossa, että edellisiltä hallituksilta siirtynyt sote- uudistus on saatava mahdollisimman nopeasti eduskunnan käsittelyyn.

Emme ole lähteneet viher-vasemmiston kuoron mukaan vastustamaan kaikkea vailla vaihtoehtoja, vaan rakentavalla kritiikillä tekemään parannuksia.

Kuitenkin poliittinen agenda on mennyt monilta osin uusiksi, koska hallituksen esittämä yhteiskuntasopimus ei ole työmarkkinakentältä saanut ymmärrystä ja siitä seuranneet niinsanotut ”pakkolait” ovat saaneet ay-liikkeen takajaloilleen ja lakkokoneen käyntiin. Eikä tässä vielä kaikki, vaan ennenkokematon turvapaikanhakijoiden määrä on yllättänyt varmasti koko EU:n, samoin Suomen viranomaiset.

Tässä tilanteessa Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä on halunnut olla kiristämättä tunnelmaa entisestään. Jäimme koulutusvälikysymyksestä syrjään nimenomaan sen huonon ajoituksen takia, vaikka jaamme yhtälailla huolen mm. suunnitelmista suurentaa päiväkotien ryhmäkokoja ja leikata tutkimusmäärärahoista.

Kuitenkin maan turvallisuuden, talouden ja hyvinvointipalveluiden varmistaminen on nyt keskeistä. Emme ole lähteneet viher-vasemmiston kuoron mukaan vastustamaan kaikkea vailla vaihtoehtoja, vaan rakentavalla kritiikillä tekemään parannuksia. KD:n huoli leikkausten oikeudenmukaisesta kohdentumisesta sai jo pientä vastinetta kun solidaarisuusveron tulorajoja alennettiin ja pääomaveroon tehtiin hienoinen korotus.

Edelleen olemme huolissamme eläkeläisten asumistuen muutoksista, sillä ne tulevat pienen kohtuullistamisen jälkeenkin osumaan kipeästi moneen yksinasuvaan ikäihmiseen. Samoin lasten hyvinvoinnista säästäminen on aina lyhytnäköistä politiikkaa. KD tekee syksyn aikana uuden politiikan avauksia, joilla toivomme voivan auttaa koko Suomea nousemaan ahdingosta.

Ylös