Helsingin yliopisto nousi uudessa yliopistovertailussa

1.10.2015 klo 09:14 Kotimaa Esa Erävalo

Helsingin yliopisto kipusi vastikään julkaistussa maailman yliopistoja vertailevassa Times Higher Education -rankingissä sijalle 76.

Viime vuonna sen sijoitus oli 103:s. Nousua on siis 27 sijaa. Sija 76 on ylivoimaisesti yliopiston paras sijoitus tässä vuodesta 2010 asti julkaistussa vertailussa.

Yliopisto paransi tulostaan kaikissa viidessä kategoriassa: opetus, tutkimus, viittaukset, kansainvälisyys ja teollisuusrahoitus. Myös julkaisujen määrä suhteessa akateemiseen henkilöstöön kehittyi hyvin myönteisesti.

Yliopiston asema maailman sadan parhaan tutkimusyliopiston joukossa on vakaa.

Yleiskuva Helsingin yliopiston sijoituksesta maailman noin 17 000 yliopiston joukossa syntyy eri menetelmiä ja arviointikriteerejä käyttävien vertailujen avulla. Yliopiston asema maailman sadan parhaan tutkimusyliopiston joukossa on vakaa. Elokuussa  julkaistussa Shanghain yliopistovertailussa yliopiston sijoitus oli 67:s, ja parannus viime vuoteen oli 6 sijaa.

Yleisimmin käytetyt yliopistojen vertailulistat ovat Taiwan ja Shanghai sekä QS ja Times Higher Education. Taiwanin ja Shanghain listauksissa yliopiston sijoitukset perustuvat tutkimustoiminnan laajuuden ja vaikuttavuuden bibliometriseen analyysiin. QS- ja Times-listauksissa käytetään julkaisuanalyysien lisäksi tutkijoille ja asiantuntijoille tehtäviä mainekyselyjä.

– Huolta herättävät hallituksen talousarvion leikkaukset yliopistojen määrätahoihin. Helsingin yliopistossa on käynnistetty yt-neuvottelut 1200 työntekijän vähentämiseksi. On tyhmää vähentää maailman huippua olevasta tutkimuksesta, kommentoi kansanedustaja Antero Laukkanen.

Ylös