Omantunnonvapaus-aloitetta puidaan tänään eduskunnassa

8.10.2015 klo 11:44 Politiikka Samuli Rissanen

Terveydenhuollon henkilöstön omantunnonvapautta koskevaa kansalaisaloitetta käsitellään tänään eduskunnan lähetekeskustelussa. Kansalaisaloite takaisi terveydenhuollon henkilökunnalle lakisääteisen oikeuden kieltäytyä abortista vakaumuksellisista syistä.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanuksen alulle laittamaa ja eduskuntaan saattamaa kansalaisaloitetta puidaan tänään eduskunnan lähetekeskustelussa.

Suomi on jäänyt omantunnonvapautta koskevassa kysymyksessä Euroopan takapajulaksi. EU-maista Suomen lisäksi sama tilanne on vain Tsekissä, Bulgariassa ja Ruotsissa.

Kansalaisaloite on iltapäivällä kello 16 käynnistyvän täysistunnon pääaiheita. Keskustelu käynnistyy heti suullisen kyselytunnin jälkeen.

Aloite keräsi yli 67 000 kannattajaa. Perusteluna on, että lähes kaikissa Euroopan maissa terveydenhuollon henkilökunnalla on mahdollisuus vakaumuksen perusteella kieltäytyä osallistumasta raskaudenkeskeytyksiin.

Suomi on jäänyt omantunnonvapautta koskevassa kysymyksessä Euroopan takapajulaksi. EU-maista Suomen lisäksi sama tilanne on vain Tsekissä, Bulgariassa ja Ruotsissa.

– Saisimmeko viimein myös Suomeen terveydenhuoltoalalle pyrkiville tytöille ja naisille yhdenvertaiset opiskeluoikeudet ja työmahdollisuudet myös heille, jotka eivät voi osallistua elämän lopettamiseen eettisen tai uskonnollisen vakaumuksen vuoksi, kansanedustaja Sari Tanus kysyy.

Hän muistuttaa, että tällä hetkellä kyse on raskaudenkeskeytyksiin osallistumisesta, mutta jos eutanasia tulisi Suomeen, vastaavasti siihen osallistumisesta pitäisi pystyä kieltäytymään menettämättä opiskeluoikeuksia tai työmahdollisuuksia.

Maailman Lääkäriliitto, Kansainvälinen Gynekologiyhdistys ja Kansainvälinen Kätilöliitto kannattavat terveydenhuollon henkilökunnan perusoikeutta.

Kansalaisaloite ei vaikuta raskaudenkeskeytystä haluavien oikeuksiin vaan lakimuutos koskisi vain terveydenhuollon henkilökuntaa ja alalle pyrkiviä opiskelijoita.

 

 

Ylös