Omantunnonvapaus jakoi kansanedustajat

8.10.2015 klo 18:39 Politiikka Samuli Rissanen

Omantunnonvapaus-kansalaisaloitteen ensimmäinen eduskuntakäsittely osoitti selvästi, että kyseessä on vakaumuksellinen aihe. Aloitteen lähetekeskustelu nosti tunteet pintaan ja jakoi kansanedustajat kahteen leiriin.

Kansalaisaloite terveydenhuollon henkilöstön omantunnonvapaudesta sytytti kansanedustajat laajaan eettiseen keskusteluun, jossa käsiteltiin niin syntymättömien lasten, hoitohenkilökunnan kuin naistenkin oikeuksia.

Omantunnonvapauden luonne käsitettiin eduskunnassa tänään hyvin eri tavoin

Kansalaisaloitteen toinen vireillepanija, kansanedustaja Sari Tanus muistutti, että omantunnonvapaudessakin on kyse naisten oikeudesta.

– Suomeen täytyy saada myös laki, mikä turvaa naisille oikeuden myös kieltäytyä osallistumasta raskaudenkeskeytyksiin ilman, että menettää monipuolisia ja ainutlaatuisia ammatteja, kuten gynekologin ja kätilön tehtäviä.

Samalla kansalaisaloitteen tarkoituksena on nostaa Suomen lainsäädäntö yleiseurooppalaiselle tasolle. Suomi on jäänyt eurooppalaisessa vertailussa jälkijunaan, sillä valtaosassa EU-maista kyseinen oikeus terveydenhuollon henkilöstöllä on.

Kansalaisaloitteen vireillepanija otti eduskunnassa vastaan sekä hankkeen vastustajien argumentit että puolustajien kannanotot.

Oman säväyksensä keskusteluun toi ulkoministeri Timo Soini kansalaisaloitetta puoltavalla puheellaan.

Omantunnonvapautta vastustettiin erityisesti siitä syystä, että se saattaisi hankaloittaa abortin saamista ja raskauttaisi jo entisestään vaikean päätöksen tehneiden naisten mieliä. Vastustajien mielestä omantunnonvapaus ei olisikaan edistysaskel vaan Suomi ottaisi takapakkia yleiseen eurooppalaiseen käytäntöön siirtyessään.

Keskustelussa kävi selväksi myös, että omantunnonvapauden luonne käsitettiin eduskunnassa tänään hyvin eri tavoin. Joidenkin edustajien mielestä omantunnonvapaus avaisi Pandoran lippaan, ja vaatimukset kieltäytyä Suomessa hyväksytyistä terveydenhuollon tehtävistä lisääntyisivät.

Kansanedustaja Päivi Räsänen avasi omantunnonvapauden vakaumuksellista puolta kertomalla lääkäreistä ja kätilöistä, jotka ovat sitoutuneita elämän suojelemiseen.

– He ajattelevat, että elämä alkaa hedelmöityksestä eivätkä voi osallistua elämän päättämiseen.

Räsäsen mielestä on hämmästyttävää, ettei Suomessa vakaumuksen suojaa ole vielä taattu lailla. Sairaaloissa omantunnonvapaus on jo pyritty toteuttamaan työjärjestelyin.

Ylös