”Hallitus vie eläkeläisiltä osan leivästä ja lääkekorvauksista sekä siivun asumisesta”

21.10.2015 klo 15:15 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraatit tahtovat rakentaa Suomen uutta nousua, mutta ei pienituloisten eläkeläisten kustannuksella. Nyt hallitus vie eläkeläisiltä osan leivästä ja lääkekorvauksista sekä nipistää asumistuesta. Vanhustenhoito pitäisi saattaa sellaiselle tasolle, millä päättäjät itse haluaisivat vanhuutensa viettää.

– Hallituksen esitys vie eläkeläisiltä ensin osan leivästä, sitten siivun asumisesta ja lopulta leikataan osa lääkkeistä. Tämä ei ole oikeudenmukaista, Kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen sanoo.

– Jos arvostamme vain vahvaa taloutta, se johtaa käytännön ratkaisuissa inhimillisyyden vähenemiseen päätöksenteossa.

Laukkanen piti Kristillisdemokraattien puheenvuoron Sdp:n, Vihreiden, Vasemmistoliiton ja Kristillisdemokraattien yhteisessä välikysymyksessä, jossa arvosteltiin hallituksen päätösten vaikutuksia eläkkeensaajiin. Oppositiopuolueiden mielestä hallitus ei ole selvittänyt, mitä vaikutuksia sen suunnittelemilla päätöksillä on tuhansiin suomalaisiin eläkkeensaajiin, heidän perheisiinsä, omaishoitajiin sekä ikäihmisiä hoitaviin terveydenhuollon työntekijöihin.

Kristillisdemokraattien mielestä on sairasta säästä sairaalta. Hallitus tahtoo leikata lääkekorvauksia erittäin ankaralla kädellä, peräti 50 miljoonalla eurolla. Myös sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksut ja matkakulujen omavastuut nousevat. Leikkaukset koskettavat erityisesti paljon sairastavia ikäihmisiä.

Hallitus leikkaa myös eläkeläisten asumistuesta, samaan aikaan kun asuntojen vuokrat nousevat.

– Yhtälö on monelle pienituloiselle eläkeläiselle mahdoton. Monella on edessä muutto pois omasta kodista. Kun kaikki säästötoimenpiteet otetaan huomioon, on hallituksen esittämä takuueläkkeen korotus äkkiä syöty, Laukkanen muistutti.

Hän arvioi, että sairaan vanhuksen lääkkeistä ja leivästä leikkaaminen johtaa ennenaikaiseen pitkäaikaishoidon alkamiseen, ja se maksaa monikertaisesti näihin säästöihin verrattuna.

Kristillisdemokraatit pitävät huolestuttavina niin ikään hallituksen aikeita heikentää vanhuspalvelujen henkilöstömitoituksia ja väljentää hoitajien pätevyysvaatimuksia. Vanhustenhoito olisi pikemminkin saatava sellaiselle tasolle, millä päättäjät itse haluaisivat vanhuutensa viettää.

– Sieltä se vanhuus vuosien myötä meillekin tulee eteen, joillekin ennemmin ja toisille myöhemmin, mutta tulee kuitenkin. Ihmisarvoinen vanhuus voidaan taata vain riittävällä määrällä hoitavia käsiä, Laukkanen lasketteli.

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä aikoo esittää perjantaina julkistettavassa vaihtoehtobudjetissaan lääkekorvauksiin kohdistettujen leikkausten peruuttamista ja lääkkeiden maksukaton alentamista sekä eläkeläisten asumistuen säilyttämistä ja lisäkorotusta takuueläkkeeseen.

Laukkanen muistutti, että Kristillisdemokraatit aikovat panostaa ikäihmisiin ilman, että valtion täytyy ottaa senttiäkään lisävelkaa sen vuoksi. Hänen mukaansa kyse on priorisoinnista, siitä mitkä ovat ne arvot, joiden pohjalta päättäjinä toimitaan.

– Jos arvostamme vain vahvaa taloutta, se johtaa käytännön ratkaisuissa inhimillisyyden vähenemiseen päätöksenteossa. Nyt niin näyttää käyneen. Tarvitsemme omantunnon ääntä päätöksentekoon, Laukkanen sanoi.

 

Ylös