Sari Essayah Jordaniassa – ”Minuun vedottiin eikö Suomi todellakaan halua auttaa”

14.11.2015 klo 10:26 Ulkomaat Kristiina Kunnas

Sari Essayah vieraili Jordaniassa Fidan ja Kirkon Ulkomaanavun kohteissa. – On äärimmäisen surullista, että osa hyvistä projekteista on pakko lopettaa Sipilän hallituksen kehitysyhteistyöleikkausten vuoksi.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah teki lokakuun lopulla vierailun Jordaniaan. Hän ilmoitti julkisuuteen maksaneensa matkansa itse, jottei se rasittaisi kovissa säästöpaineissa kipuilevien kehitysyhteistyöjärjestöjen taloutta.

Oli hämmentävää nähdä, miten pienellä panostuksella ja rahalla on saatu kokonaisia kyläyhteisöjä muuttumaan. Erityisesti muutos on lähtenyt naisten ja lasten kautta.

Essayah vieraili Azraqin pakolaisleirissä, jossa Kirkon Ulkomaanapu tekee projektia, ja pääsi tutustumaan Fidan tekemään työhön.

– Minulla oli mahdollisuus käydä useammassa Fidan kohteessa, joissa paikallisia jordanialaisia naisia ja lapsia erityisesti on avustettu perheväkivaltaa ehkäisevien projektien kuin myöskin voimaannuttamisprojektien kautta.

– Täytyy sanoa, että äärimmäisen mielenkiintoisia projekteja ovat kaikki, Essayah toteaa.

Essayah on äärimmäisen pahoillaan, että Fida on pakotettu lopettamaan Jordanian-työnsä kokonaan. Fida joutuu katkaisemaan työn tyystin myös neljässä muussa maassa.

– Yli 40 prosentin vähentäminen luotettavilta kansalaisjärjestöiltä on kohtuuttoman suuri. Tuntuu erityisen pahalta, kun katsoo tätä Lähi-idän tilannetta. Siellä todellakin tarvittaisiin tällaisia muutoksen siemeniä.

– Oli hämmentävää nähdä, miten pienellä panostuksella ja rahalla on saatu kokonaisia kyläyhteisöjä muuttumaan. Erityisesti muutos on lähtenyt naisten ja lasten kautta, Essayah kertoo.

– Tämän projektin kautta on syntynyt paljon uutta yritystoimintaa, joka on tuonut lisätuloja näihin kyliin. Ehkä kaikkein tärkeintä kuitenkin on, että se on muuttanut asenteita.

Essayah vieraili päiväkodeissa ja esikouluissa. Yhdessä niistä otettiin huomioon vammaiset lapset ja erityistarpeiset lapset.

– Myönteinen huomio heille on hyvin harvinaista tässä kulttuurissa, jossa monet vammaiset lapset suljetaan kokonaan yhteisöstä. Monesti erityistarpeiset lapset eivät saa olla lainkaan muiden lasten kanssa, koska ajatellaan heidän aiheuttavan häiriöitä, Essayah kertoo.

Asennemuutos on Essayah’n mielestä valtavan suuri.

– Kyynelsilmin vanhemmat kertoivat siitä, miten heidän vammainen lapsensa on otettu huomioon ja saanut luvan olla muiden lasten kanssa, löytänyt oman paikkansa.

– Myös muiden lasten vanhemmat ovat kertoneet tämän muuttaneen lasten käyttäytymistä ja lisänneet koko yhteisön ymmärrystä jokaisen ihmisen ihmisarvosta.

Essayah iloitsee Fidan projekteista, jotka ovat voimaannuttaneet naisia aloittamaan omia yrityksiä. Hän vieraili parissa kaupassa sekä hillopuristamossa, jotka ovat aloittaneet toimintansa projektin ansiosta. Ne työllistävät alueen naisia.

–  Naiset ovat huomanneet, että heissä on potentiaalia. Aiemmin heillä on ollut kyläyhteisössään varsin rajallinen rooli. Jordanian kuningatar Rania vieraili tässä Fidan projektissa. Se oli monille sen alueen naisille hämmentävä kokemus.

– Naiset, jotka olivat tottuneet omaksumaan roolin, etteivät ole mitään, istuivat samassa pöydässä kuningatar Ranian kanssa.

Matka Jordaniaan vei kohteisiin, joita joudutaan lopettamaan mutta myös sellaisiin, joita edelleen jatketaan.

Oliko tunnelma toivoton? Miten voivat ne ihmiset, jotka ovat saaneet apua Fidan projektien kautta, entä sitten Fidan työntekijät?

– Siellä eletään hyvin raskaita viikkoja. Näin kyyneleisiä naisia. Useat vetosivat minuun ja kysyivät, eikö Suomessa todellakaan ole yhtään enempää rahaa, jotta projekteja voitaisiin jatkaa.

– Osaa pelottaa, että nyt joudutaan palaamaan entisiin käytäntöihin. Moni kokee tarvitsevansa edelleen tukea, vaikka olisikin jo päässyt jaloilleen.

– Työntekijöille on vaikea paikka jättää toimivat hyvät ihmissuhteet ja luottamus, joka on saatu rakennettua.

Jopa Suomen maine kärsii projektien loppumisesta. Essayah myöntää näkemyksen.

–  Meidät on opittu tuntemaan pitkäjänteisinä ja lupauksistamme kiinni pitävinä. Kun nämä leikkaukset tulivat näin yllättäen, jäi moni asia todella pahasti kesken.

Kuuntele Sari Essayah’n haastattelu Jordanian-matkasta KD-Kompassissa, Radio Dei, lauantaina 14.11. klo 12, uusintana tiistaina 17.11. klo 17.50.
KD-Kompassi on Suomen Kristillisdemokraattien kustantama, yhteiskunnallisia asioita käsittelevä radio-ohjelma Radio Deissä, jo vuodesta 2008.

 

 

Ylös