Pääministeri pettyi – olisi toivonut yhdessä tekemisen henkeä

2.12.2015 klo 15:32 Politiikka KD Lehti

Pääministeri Juha Sipilä toteaa, että yhteiskuntasopimuksen tilanne näyttää heikolta. Edessä saattavat olla hallituksen uhkaamat ja kansan kammoksumat pakkolait.

Pääministeri Sipilän mukaan yhteiskuntasopimuksen tilanne näyttää heikolta, mutta hän aikoo olla vielä yhteydessä työmarkkinaosapuoliin tänään ja huomenna.

Sipilä sanoo hallituksen nyt etenevän omilla keinoillaan, koska neuvottelut kariutuivat työmarkkinoiden keskusjärjestöjen välillä.

Sairausloman ensimmäisestä päivästä tulisi palkaton, vuosilomaa lyhennettäisiin ja lomarahoja leikattaisiin. Lisäksi loppiainen ja helatorstai muutettaisiin palkattomiksi vapaapäiviksi.

Hallituksen kilpailukykypaketti tulee lausuntokierrokselta ensi viikolla ja eduskunnassa sitä käsiteltäisiin helmikuussa.

Sipilä sanoo olevansa pettynyt, että lukuisat yritykset sovusta eivät tuoneet yhteisymmärrystä työmarkkinaosapuolten välille.

– Kun euroaikana talous menee alaspäin ja kilpailukyvyn kanssa pitää tehdä toimia, työmarkkinajärjestelmä ei näytä kykenevän tekemään tämän ajan vaatimia päätöksiä, Sipilä sanoo.

Jotta kilpailukykypaketti saataisiin toteutettua, tarkoittaa se palkkojen ja etujen alentamista hallituksen toimilla.

Hallitus on esittänyt, että jos yhteiskuntasopimus ei toteudu, sairausloman ensimmäisestä päivästä tulisi palkaton, vuosilomaa lyhennettäisiin ja lomarahoja leikattaisiin. Lisäksi loppiainen ja helatorstai muutettaisiin palkattomiksi vapaapäiviksi.

Sipilä jättää mahdollisuuden, että lausuntokierros vaikuttaa paketin sisältöön.

– Katsotaan, muovataanko esitystä jotenkin, Sipilä sanoo.

Yhteiskuntasopimusneuvottelut kariutuivat tänään keskiviikkonax. Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT sanoi viime viikolla irtaantuvansa neuvotteluista vastalauseena Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n ilmoitukselle lopettaa keskitettyjen palkkaratkaisujen tekeminen. EK taas piti välttämättömänä AKT:n osallistumista sopimukseen.

– Kun Suomen työllisyys on näin heikossa tilanteessa, olisin toivonut yhdessä tekemisen henkeä, Sipilä sanoo.

Ylös