”Opetetaanko kansalaiset listavaaliin uusilla itsehallintoalueilla?”

4.1.2016 klo 15:41 Politiikka Samuli Rissanen

Suomessa äänestetään listan sijaan henkilöä, mutta aika ajoin kysymys listavaalista nousee esiin jonkun suuren puolueen nostamana. Puoluesihteerit keskustelevat pian asiasta, mutta jakolinjat ovat jo varsin hyvin selvillä. KD:n Asmo Maanselkä ei kannata uuden vaalitavan kokeilemista.

Valitaanko tulevien itsehallintoalueiden eli maakuntavaltuustojen päättäjät listavaalilla? Se tarkoittaisi sitä, että puolueet päättävät, ketkä ehdokkaista menisivät läpi.

– Voisi kuvitella, että jos opetetaan kansalaiset äänestämään listaa ensin maakuntavaaleissa, niin eduskuntavaaleissa ”Aaltoset” ovat vahvoilla, kun ovat aakkostetun listan kärjessä äänestyskopissa.

Euro-, eduskunta- ja kuntavaaleissa ehdokkaiden järjestyksen on ratkaissut tähän asti äänimäärä. Niin on jatkossakin, mutta tulevien itsehallintoalueiden päättäjiä valittaessa saattaa olla houkutus kokeilla toista vaalitapaa.

– Meillä on puoluesihteereiden välinen neuvonpito aiheesta tammikuun aikana, Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä kertoo.

Hänen mukaansa aiheen tiimoilta ei ole perustettu virallista työryhmää, vaan hallituspuolueet päättävät omalla aikataulullaan miten ja millä mallilla asiassa edetään.

– Toivoisin näin suurien asioiden yhteydessä, että perustettaisiin virallinen parlamentaarinen työryhmä, joka antaisi esityksensä aiheesta, Maanselkä sanoo.

Kysymys listavaalista nousee aika-ajoin jonkin suuren puolueen nostamana esiin. Isoimmissa puolueissa käydään tietyillä alueilla jäsenäänestys siitä, kuka ehdokkaaksi pääsee.

– Niissä voi olla luontevaa ajatella, että puolueväen suositus ehdokkaiden paremmuusjärjestyksestä on äänestäjän ääntä tärkeämpi. Pienemmille puolueille se merkitsee kuitenkin lisäbyrokratiaa ja olisi erittäin kallis vaalijärjestelmä nykyiseen verrattuna.

Maanselän mielestä Suomessa ei kannata ylläpitää useampaa erilaista vaalitapaa. Se aiheuttaisi vain sen, että ”ihmiset menisivät entistä enemmän sekaisin”.

Jo nykyinen suhteellinen vaalitapa tuottaa hänestä ongelmia ymmärtää järjestelmän toimintaa.

– Voisi kuvitella, että jos opetetaan kansalaiset äänestämään listaa ensin maakuntavaaleissa, niin eduskuntavaaleissa ”Aaltoset” ovat vahvoilla, kun ovat aakkostetun listan kärjessä  äänestyskopissa.

– Järjestelmän tulisi olla yksinkertainen, mutta sitä se ei olisi monen eri vaalitavan demokratiassa.

 

Ylös