Syyria on vaarassa menettää kokonaisen sukupolven – yli 3 000 lasta pakenee joka päivä kodistaan

7.2.2016 klo 11:43 Ulkomaat KD Lehti

Viisi vuotta kestäneen konfliktin aikana yli 3 000 lasta on joutunut pakenemaan päivittäin kodeistaan, kertoo Pelastakaa Lapset.

Kansainvälinen Syyria-konferenssi pidettiin torstaina 4. helmikuuta Lontoossa. Pelastakaa Lapset vetosi kokouksessa maailman johtajiin, jotta he toimisivat nopeasti estääkseen kadotetun sukupolven syntymisen Lähi-idässä.

Kun ennen konfliktin puhkeamista lähes kaikki syyrialaiset lapset kävivät koulua, nyt Syyriassa ja sen naapurimaissa elää 2,8 miljoonaa syyrialaislasta, jotka eivät ole päässeet kouluun.

Syyriassa ja sitä ympäröivissä maissa on tällä hetkellä 5,8 miljoonaa pakolaisena ja maan sisäisenä pakolaisena elävää lasta.

Lapsilta on riistetty yksi heidän tärkeimmistä oikeuksistaan, oikeus koulutukseen. Kun ennen konfliktin puhkeamista lähes kaikki syyrialaiset lapset kävivät koulua, nyt Syyriassa ja sen naapurimaissa elää 2,8 miljoonaa syyrialaislasta, jotka eivät ole päässeet kouluun.

Pelastakaa Lapset vaatii Lontoossa tapaavia maailman johtajia myöntämään opetussektorille 1,4 miljardia Yhdysvaltain dollaria lisärahaa ja takaamaan opetukseen pääsyn kaikille pakolaislapsille riippumatta heidän laillisesta asemastaan sekä heidän vanhemmilleen mahdollisuuden elannon hankkimiseen, jotta lapset voivat käydä koulua.

Pelastakaa Lapset vaatii maailman johtajia myös ryhtymään toimiin, joilla konfliktin osapuolia painostetaan suojaamaan oppilaita, opettajia ja kouluja hyökkäyksiltä.

– Syyrian lapset ovat kärsineet jo lähes viisi vuotta. He eivät ainoastaan ole jääneet vaille koulutusta, vaan lapset ovat nähneet sodan kauhut, nälkää ja sairautta. Tässä konferenssissa on mahdollisuus saada aikaan merkittäviä parannuksia lasten elämään, sanoo Suomen Pelastakaa Lasten pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta.

– Viestimme maailman johtajille on yksinkertainen: seuraavan kouluvuoden alusta alkaen jokaisella syyrialaisella lapsella pitää olla mahdollisuus oppia. Emme voi vain katsoa vierestä kadotetun sukupolven syntymistä, kun lapset eivät pääse kouluun.

Pelastakaa Lapset työskentelee alueella Syyrian sisällä sekä Libanonissa, Jordaniassa, Irakissa ja Egyptissä. Konfliktin alusta lähtien olemme auttaneet yli kahta miljoonaa pakolaislasta antamalla heille ruokaa, vettä, suojaa, terveydenhoitoa ja koulutusta.

Syyrian kriisi on Pelastakaa Lasten kaikkien aikojen suurin humanitaarinen operaatio.

Ylös