Lastenlääkäri Tiina Tuomela huolissaan: ”Tuberkuloosi, kurkkumätä ja polio arkipäivää turvapaikanhakijoiden lähtömaissa”

22.2.2016 klo 09:45 Kotimaa Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien naisjärjestön puheenjohtaja, lastentautien erikoislääkäri Tiina Tuomela muistuttaa, että turvapaikanhakijat tulevat alueilta, joissa tuberkuloosi, polio ja kurkkumätä ovat nykypäivää. Suomesta ne ovat kadonneet, mutta nuorta väestöä ei ole enää rokotettu esimerkiksi tuberkuloosin varalta.

Tuomela kirjoittaa Uuden Suomen blogissaan (20.2.) turvapaikanhakijoiden terveydentilasta ja -hoidosta, joista ei hänen mukaansa ole juurikaan julkisuudessa keskusteltu.

Tuomela muistuttaa, että turvapaikanhakijat tulevat alueilta, joissa esimerkiksi tuberkuloosi, polio ja kurkkumätä ovat nykypäivää. Kyseessä olevat taudit ovat länsimaista pääosin hävinneet rokotusten ansiosta.

– Vauvojen tuberkuloosirokotukset lopetettiin Suomessa riskiryhmiä lukuun ottamatta jo vuonna 2006. Tuolloin arvioitiin rokotuksen haitat suuremmiksi hyötyjä. Eli nuorella väestöllämme ei tuberkuloosisuojaa enää ole, Tuomela huomauttaa.

Vastaanottokeskuksissa olisikin oltava valppaina ja tunnistettava mahdolliset epidemiariskit aikaisessa vaiheessa.

– Kysyä sopii, onko riittäviä henkilöstöresursseja osoitettu tähän toimintaan ja onko terveydentilan arvioita ehditty tehdä riittävän nopeasti syksyn massiivin maahantulon yhteydessä, Tuomela kysyy.

Turvapaikanhakijoille pitää ohjeiden mukaisesti järjestää haastattelu kahden viikon kuluessa maahan tulosta. Haastattelun perusteella henkilö ohjataan tarkempiin tutkimuksiin ja hoitoon sekä  rokotesuojaa täydennetään.

Ylös