Suomen talous kasvoi sittenkin viime vuonna – tosin vain 0,4 prosenttia

1.3.2016 klo 13:01 Kotimaa KD Lehti

Nousua saatiin yllättäen, vaikkakin vain hentoista. Taantumavuosien jälkeen uutinen on kuitenkin hyvä.

Suomen talous kasvoi yllättäen 0,4 prosenttia viime vuonna, kertoo Tilastokeskus. Useimmat ennustelaitokset odottivat joko vähäistä miinusta tai korkeintaan aavistuksen verran plussaa, joten päätyminen usean prosenttiyksikön kymmenyksen nousuun löi ennusteet selvästi.

Kasvu tapahtui alkuvuonna. Loppuvuosi jäi käytännössä nollaan.

– Vuoden 2015 kokonaistuotannon kasvu 0,4 prosenttia on myönteinen uutinen, olkoonkin että ennakkotietoihin tehdään usein huomattavia tarkistuksia, arvioi Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki STT:lle.

Tilastokeskuksen julkaisemat tiedot ovat ennakollisia, eli ne tarkentuvat myöhemmin. Viime aikoina tarkentumisten suunta on ollut yleensä reippaasti ylöspäin, mikä on aiheuttanut sen, että ennusteet ovat olleet alakantissa.

– Bruttokansantuotteen kääntyminen kasvuun ei kuitenkaan tarkoita sitä, että Suomen talouden ongelmat olisi ohitettu. Talouskasvun näkymät pysyvät vaatimattomina, Kuoppamäki sanoo.

Plus 0,4 prosenttia on vain hentoista talouskasvua, ja vuosineljänneksittäin tarkasteltuna näkymä ei ole kovin auvoinen. Kasvu tapahtui alkuvuonna. Loppuvuosi jäi käytännössä nollaan.

Voimakkainta kasvu oli huhti-kesäkuussa, jolloin bruttokansantuote kohosi 0,5 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä. Loka-joulukuussa kasvu jäi 0,1 prosenttiin.

Euroopan unionissa Suomen talouskasvu on häntäpäässä. EU:n tilastoviranomaisen Eurostatin ennakkotietojen mukaan EU:n bruttokansantuote kasvoi viime vuonna 1,8 prosenttia.

Ylös