Kansainvälinen naisten päivä – Suomenkin naisilla vielä kirittävää

8.3.2016 klo 07:13 Kotimaa Kristiina Kunnas

Jos naisella on jossain hyvä olla, niin Pohjoismaissa, kertovat tilastot. Mutta vielä on  Suomessa kirittävää, sillä naisen palkka on edelleen mieheen verrattuna pienempi, samoin eläke.

Eilen uutisoitiin, että suomalaisten eläkeläismiesten vuositulot ovat noin 2 000–6 500 euroa korkeampia kuin eläkkeellä olevien naisten, kertoo tuore tutkimus. Suomenkin naisilla on siis kirittävää.

Tutkimus kertoi, että vuonna 2013 naisten keskimääräinen työeläke oli 66 prosenttia miesten työeläkkeistä. Ero miesten ja naisten työeläkkeissä heijastaa työuran aikaisia palkkaeroja ja eroja työssäoloajan pituudessa.

Kansainvälistä naistenpäivää on vietetty Suomessakin jo vuodesta 1975.

KD Naisten tapahtumassa Kolmen sepän aukiolla Stockmannin ja Suomalaisen kirjakaupan välissä Helsingin ydinkeskustassa klo 11–13 on luvassa haleja, suklaata ja keskustelua.

Myös Kristillisdemokraattien naisjärjestö KD Naiset osallistuu juhlintaan tapaamalla helsinkiläisiä Kolmen sepän aukiolla Stockmannin ja Suomalaisen kirjakaupan välissä ydinkeskustassa klo 11–13. Luvassa KD Naisten tapahtumassa on haleja, suklaata ja keskustelua.

Infoa naisista:

• Maailmassa kuolee lähes 47 000 naista abortin seurauksena vuosittain.
keskimääräinen etäisyys kuuhun on 394 400 km. Eteläisessä Afrikassa asuvat naiset yhteen laskettuna kävelevät  vastaavan matkan 16 kertaa edestakaisin päivän aikana hakiessaan vettä kotitalouksien käyttötarpeisiin.
• Käynnissä olevista konflikteista yli 95 prosentissa esiintyy vakavaa naisiin ja lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa.
• Naisten osuus on lähes 70 prosenttia maailman noin 1,4 miljardista köyhästä.

 

Euroopan Unionin perusoikeusviraston tutkimuksen (2014) mukaan:

• Suomessa 47 % kaikista naisista on kokenut fyysistä ja/tai seksuaalista väkivaltaa täytettyään 15 vuotta.  EU:n keskiarvo on 33 %.
• Suomessa 71 % naisista on kokenut jonkinlaista seksuaalista häirintää täytettyään 15 vuotta. EU:n 28 jäsenvaltion keskiarvo on 55 %.
Ylös