Nokia laittamassa ulos 1 300, Kesko ehkä 130

7.4.2016 klo 10:24 Kotimaa KD Lehti

Suomesta saattaa lähteä viidennes Nokian työntekijöistä eli 1 300 ihmistä. Kesko puolestaan harkitsee logistiikkakeskuksensa sulkemista, mikä merkitsisi 130 työpaikan lähtemistä Keravalta.

Verkkoyhtiö Nokian uusimmat yt-neuvottelut eivät tulleet yllätyksenä historiallisen yrityskaupan jälkimainingeissa, kirjoittaa STT:n Olli Vesala. Märkä rätti työntekijöiden kasvoille oli kuitenkin irtisanomisten laajuus: Suomesta voi lähteä lähes viidennes työntekijöistä eli 1 300 ihmistä.

– Ihmiset ovat järkyttyneitä ja kiukkuisia. Suomeen osuvat vähennykset tuntuvat kohtuuttomilta, kertoi Espoon Nokian ylempien toimihenkilöiden luottamushenkilö Tuula Aaltola.

Vähennyksistä puolet osuu Espooseen, eli noin 3 500 työntekijästä lähtee arviolta 650. Oulun ja Tampereen toimipisteistä poistetaan reilut 300 kummastakin.

Taustalla on Nokian yhdysvaltalais-ranskalaisen Alcatel-Lucentin osto.

Suomen nokialaisten kahvipöydissä on kaupan julkistamisesta saakka pidetty varmana, että yt-kutsu tulee, sanoi Oulun Nokian ylempien toimihenkilöiden luottamusmies Risto Lehtilahti.

Vähennyksiä tulee muuallakin, vaikka tarkkoja määriä Nokia ei kertonut. Ranskalaisten ammattiliittojen mukaan Euroopasta olisi lähdössä 4 300 työpaikkaa.

– Aika iso yllätys, että se on noinkin suurinumeroinen tuo Suomea koskeva luku, Lehtilahti ihmetteli.

Vähennyksiä tulee muuallakin, vaikka tarkkoja määriä Nokia ei kertonut. Ranskalaisten ammattiliittojen mukaan Euroopasta olisi lähdössä 4 300 työpaikkaa, joista reilut 400 Ranskasta, kertoi AFP. Uutistoimisto Reuters kertoi Saksasta karsittavan 1 400 työpaikkaa.

Nokia aikoo saada Alcatel-Lucent-kaupalla 900 miljoonan euron synergiaedut vuonna 2018. Päällekkäisiä palveluita sekä tuotteita karsitaan ja yhtiön tehokkuutta lisätään.

Suomessa tämä tarkoittaa ainakin leikkauksia toisen ja kolmannen sukupolven matkapuhelinverkkojen kehitykseen, kertoi Nokian maajohtaja Tommi Uitto STT:lle.

– Verkot ovat niiltä osin maailmalla hyvin pitkälti valmiita. Operaattorit investoivat tällä hetkellä 4g:hen, jossa meillä menee hyvin. Ja nyt on tavoitteena olla mahdollisimman vahva 5g:ssä, Uitto sanoi.

Suomi on yhä tärkeä maa Nokian tutkimus- ja kehitystyölle, jota tehdään myös vastedes Espoossa, Oulussa ja Tampereella. Pääkonttoriakaan ei olla Espoosta viemässä mihinkään, päinvastoin: Pariisista tuodaan Alcatel-Lucentin pääkonttoritoiminnot Espooseen.

Kunkin suomalaisen Nokia-kaupungin erikoistumista terävöitetään. Esimerkiksi Oulu keskittyy muun muassa 5g-verkkoihin.

Yhtiön miettiessä strategiaansa työntekijöillä on huoli työstä ja elannosta. 1 300 uutta potentiaalista työtöntä herätti myös hallituksen. Työministeri Jari Lindström (ps.) ja elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) lupasivat, että neuvonta- ja tukipalveluita tarjotaan kaikille irtisanottaville. Lisäksi

Euroopan globalisaatiorahaston mahdollisuudet tukea irtisanottavien työllistymistä selvitetään pikaisesti.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) piti yt-uutista harmittavana ja toivottavasti viimeisenä Nokialta.

– Monilla paikkakunnilla on tehty hyviä toimia sen eteen, että syntyy uusia työllistäviä yrityksiä, Sipilä sanoi Nokian aiempiin irtisanomisiin viitaten.

Nokia ehdottaa irtisanottaville tukiohjelmaa. Työntekijöiden edustajat kiittelivät aiempia ohjelmia erittäin hyvinä.

Yt-pöytiin istahdetaan ensi kertaa viikon päästä. Moni nokialainen toivoo, että irtisanottavien määrä putoaa reippaasti 1 300:sta. Näin on käynyt aiemminkin.

Tässä vaiheessa kaihertaa kuitenkin epätietoisuus siitä, mistä yhtiö karsii.

– Olenko minä siinä kohteessa vai en? Sitä tietoa henkilöstö nyt odottaa, summasi Oulun luottamusmies Risto Lehtilahti.

Nokian surulliset uutiset tulivat keskiviikkona. Tänään torstaina saatiin kuulla, että Kesko suunnittelee Keravan logistiikkakeskuksen alasajoa. Keskuksessa työskentelevien Rautakeskon työntekijöiden joukossa alkavat yt-neuvottelut, jotka voivat johtaa enimmillään 131 työntekijän vähentämiseen.

Kesko kertoo, että mahdollisimman monelle yritetään löytää töitä konsernin sisältä.

Logistiikkakeskuksen sulkemista suunnitellaan, koska tavarataloketju Anttila ei enää osta siltä logistiikkapalveluita. Kesko myi Anttilan pääomasijoittaja 4K Investille reilu vuosi sitten.

– Keravan logistiikkakeskus on suunniteltu palvelemaan ensisijaisesti sellaisen käyttötavarakaupan logistiikkatarvetta, josta Kesko on uuden strategiansa mukaisesti luopunut, sanoi johtaja Tommi Kasurinen Keskon rauta- ja erikoiskaupasta tiedotteessa.

Kesko selvittää yhä keskuksen tulevaisuutta.

 

Ylös