Hallitus tiukentaa perheenyhdistämistä-ratkaiseeko raha oikeuden perheeseen? 

12.4.2016 klo 16:02 Politiikka Samuli Rissanen

Hallituksen esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ulkomaalaislakia siten, että perheenyhdistämisen edellytyksiä tiukennettaisiin. Lakimuutos torppaisi mahdollisuudet perheenyhdistämiseen käytännössä suurimmalta osalta.

Sisäministeri Petteri Orpo esitteli tänään eduskunnalle ulkomaalaislakiin ehdotetut muutokset, jotka tiukentavat perheenyhdistämistä.

Kristillisdemokraatit pitävät tärkeänä, että jokaisella on oikeus perheeseen, isään ja äitiin. Siksi toivon, että hallitus harkitsisi tätä lakia uudestaan

Turvapaikkapäätöksen saaneen pitäisi kolmen kuukauden kuluessa päätöksestä saattaa vireille perheenyhdistäminen tai muuten hänelle lankeaa toimeentuloedellytys. Toimeentuloedellytys on kahden vanhemman ja kahden lapsen perheessä 2600 euroa kuukaudessa.

Esitys sai oppositiolta kriittisen vastaanoton eduskunnassa. Vihreiden Touko Aalto epäili, että lakiesitystä esitellyt ministeri Petteri Orpo on jäänyt asiassa perussuomalaisten panttivangiksi.

Sdp:n Tytti Tuppurainen puolestaan arveli jatkossa rahan ratkaisevan, kenellä on oikeus perheeseen.

Puheenvuoroissa pelättiin esityksen aiheuttavan lisää laitonta maahanmuuttoa ja ihmissalakuljetusta.

KD:n Peter Östman muistutti, että kansainvälistä suojelua saavien perheenyhdistämisiä tehdään vuositasolla 600, eli määrä on ollut viime vuosina varsin matala. Östman arveli määrien kasvavan viime vuoden turvapaikanhakijamäärän vuoksi.

– Maahanmuuton koko kuvassa tämä ei kuitenkaan ole kovin ratkaisevaa. Kristillisdemokraatit pitävät tärkeänä, että jokaisella on oikeus perheeseen, isään ja äitiin. Siksi toivon, että hallitus harkitsisi tätä lakia uudestaan, Östman esitti.

Ylös