KD:n Antero Laukkanen vaatii lisää verotarkastajia: ”Tienaavat palkkansa moninkertaisesti”

16.4.2016 klo 11:20 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen vaatii hallitukselta toimenpiteitä verovalvonnan tehostamiseksi. Verotarkastajien määrää lisäämällä ja toimintaa kehittämällä saataisiin moninkertainen tuotto.

KD:n Uudenmaan piirin kevätkokouksessa Keravalla puhunut Laukkanen muistutti, että hallituksen avainministerit ovat tuominneet veronkierron, mutta hallituksen teot ovat tähän asti olleet päinvastaisia.

Viime vuoden tilastojen perusteella jokainen Tullin yritystarkastaja tienasi palkkansa 11-kertaisesti ja verotarkastajakin moninkertaisesti.

Verohallituksella on vain 15 verotarkastajaa kansainvälisen veronkierron tutkimiseen.

Esimerkiksi Ruotsissa vastaavissa tehtävissä työskentelee 200 verotarkastajaa.

Kristillisdemokraatit esitti syksyllä vaihtoehtobudjetissaan 10 miljoonan euron panostusta verohallintoon erityisesti verotarkastajien palkkaamiseksi.

Hallituspuolueiden edustajat äänestivät kuitenkin esityksen nurin.

Verotarkastajien lisäys ja tarkastustoiminnan kehittäminen maksaisi Laukkasen mukaan pian itsensä takaisin, sillä verotarkastukset parantavat rehellisen yritystoiminnan edellytyksiä ja sitä kautta työllisyyttä. Lisäksi verovalvonta estää yhteiskunnallisten tukien väärinkäyttöä ja kansainvälistä veronkiertoa.

– Lisäpanostuksilla saadaan moninkertainen tuotto lisääntyvien verotulojen muodossa. Viime vuoden tilastojen perusteella jokainen Tullin yritystarkastaja tienasi palkkansa 11-kertaisesti ja verotarkastajakin moninkertaisesti. On vaikea käsittää, miksi näitä resursseja ei lisätä, Laukkanen ihmettelee.

Laukkasen mukaan kristillisdemokraatit vaikuttaa rakentavana oppositiopuolueena eikä esitä ainoastaan kritiikkiä, vaan tuo vaihtoehtoisen mallin.

Kristillisdemokraatit julkisti esimerkiksi viime syksynä oman, kannustavan perusturvamallinsa ja tänä keväänä kannustavan opintotukimallin.

Uudenmaan Kristillisdemokraateille Laukkanen avasi kannustavaa perusturva-mallia, joka on KD:n vaihtoehto perustulomalleille ja ensi vuoden alusta alkavaan perustulokokeiluun.

KD:n mallissa nykyiset tuet koordinoidaan palkan ja verotuksen kanssa ja yhdistetään yhdeksi tueksi, joka määräytyy kotitalouden tilanteen mukaan ja vähenee ilman kynnyksiä tulojen kasvaessa. Siinä työnteko on aina kannattavaa.

–  KD:n kannustavan opintotukimalli mahdollistaa ripeän opiskelun jopa pelkällä opintotuella ilman lainaa. Opintorahaa maksettaisiin kertyvien opintopisteiden mukaan, Laukkanen kertoo.

 

Ylös