Poikkeuksellinen maahanmuuttovuosi 2015: Tulijoita Suomeen enemmän kuin koko edeltävänä vuosikymmenenä

16.4.2016 klo 08:54 Kotimaa Samuli Rissanen

Viime vuosi oli maahanmuuton kannalta poikkeuksellinen. Tilanteen poikkeuksellisuutta kuvaa se, että vuoden aikana jätettiin enemmän turvapaikkahakemuksia kuin edellisen 10 vuoden aikana yhteensä.

Vuosi 2015 oli humanitaarisen maahanmuuton näkökulmasta poikkeuksellinen. Suomeen saapuneiden turvapaikanhakijoiden määrä (32 476) lähes kymmenkertaistui edelliseen vuoteen verrattuna. Suurin ruuhka osui syksyyn.

Eniten tulijoita, 10 836, oli syyskuussa. Määrä on lähes 27-kertainen syyskuuhun 2014 nähden.

Tiedot selviävät Euroopan muuttoliikeverkoston (EMN) tuoreesta tilastokatsauksesta sekä vuosittaisesta maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikkaa koskevasta raportista.

Huomattavaa on myös yksin tulleiden alaikäisten suuri määrä, 3 024, mikä on 15-kertainen edelliseen vuoteen nähden.

– Heistä suurin osa tulee myös todennäköisesti jäämään Suomeen, joten kuntien olisi tärkeää kantaa vastuunsa ja tarjota kuntapaikkoja näille nuorille, EMN:n politiikkaraportin laatinut ylitarkastaja Suvi Tiainen sanoo.

Turvapaikanhakijoiden määrän nopea kasvu heijastui erityisesti turvapaikanhakijoiden vastaanottojärjestelmään. Tulijat täytyi saada majoitettua ja Suomeen perustettiinkin syksyllä lyhyessä ajassa toistasataa vastaanottokeskusta.

Uusi tilanne on kasvattanut huomattavasti myös Maahanmuuttoviraston henkilöstön määrää ja virasto on perustanut uusia alueellisia toimipisteitä.

Vuoden 2015 aikana saapuneita turvapaikkahakemuksia ei valtaosin ehditty ratkaista vielä vuoden aikana, joten syksyn tilanne ei näy vielä turvapaikkapäätösten määrissä.

Sen sijaan myönnettyjen oleskelulupien suhteen ei viime vuonna tapahtunut merkittäviä muutoksia. Suomeen suuntautunut maahanmuutto työn, perhesyiden ja opintojen perusteella, on säilynyt aiempien vuosien tasolla.

Ylös