Isot EU-maat avaisivat yritysten omistustietoja

23.4.2016 klo 10:25 Politiikka Esa Erävalo

Euroopan viisi isointa jäsenmaata sopivat viime viikolla jakavansa tietoja yritysten todellisista omistajista.

Espanjan, Italian, Iso-Britannian, Ranskan ja Saksan valtiovarainministerit vetosivat Washingtonissa kokoontuviin G20-maihin, että ne purkaisivat salaisuudet niitä omistusyrityksiä koskien, jotka mahdollistavat omistuksen kätkemisen, rahanpesun ja veronkierron.

– Viimeaikaiset paljastukset osoittavat, että yritysrakenteiden takana olevien todellisten omistajien selvittäminen on avain tehokkaassa taistelussa verovälttelyä, rahanpesua ja laitonta rahoitusta vastaan, sanoi Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble tiedotustilaisuudessa.

Viisi ministeriä peräsivät tietokantoja, joista selviävät yritysten ja säätiöiden todelliset edunsaajat ja joiden avulla voidaan tietoja vaihtaa maiden välillä reaaliajassa. Esitystä on kritisoitu siitä, että tietokantoihin eivät tulisi kaikki omistustiedot.

– Haluamme myös listoja, joiden perusteella on mahdollista asettaa sanktioita maille, jotka eivät noudata sääntöjä, sanoi Ranskan valtiovarainministeri Michel Sapin.

Ylös