KD:n Östman Riihimäellä: Tarvitsemme kipeästi ”kaiken maailman dosentteja”

14.5.2016 klo 12:40 Politiikka Kristiina Kunnas

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Peter Östmanin mukaan kristillisdemokraatit eivät vastusta järkeviä keinoja uudistaa valtion omistajaohjausta ja on avoin uusille keinoille rahoittaa kasvuyrityksiä. Östman puhui KD-kahveilla Riihimäen keskustassa ja puoluevaltuuston kokouksessa Hämeen ammattikorkeakoululla.

Pääministeri Sipilä esitteli torstaina uuden mallin omistajaohjaukseen. Sen mukaan useita valtion omistamia yrityksiä siirrettäisiin uuteen kehitysyhtiöön. Valtio myös alentaisi omistamisen rajoja useissa yhtiöissä kuten Posti ja Arctia.

Omistajaohjauksen uudistuksesta pitäisi neuvotella ja sopia parlamentaarisessa ryhmässä, ennen kuin uudistus pannaan täytäntöön.

– Suomalaisten yhteistä omaisuutta ei pidä kuitenkaan myydä kevyin perustein eikä yhtiöitä lahjoittaa pääomasijoittajille. Pääministerin esittämä parlamentaarinen neuvotteluryhmä ei saa myöskään olla mikään keskustelukerho, vaan sillä on oltava oikeaa sananvaltaa. Mielestäni omistajaohjauksen uudistuksesta pitäisi neuvotella ja sopia parlamentaarisessa ryhmässä, ennen kuin uudistus pannaan täytäntöön, Östman totesi katsauksessaan puoluevaltuustolle.

Riihimäellä puhuneen Peter Östmanin mukaan KD:n eduskuntaryhmä teki vaalikauden alussa strategisen valinnan.

– Päätimme toimia vastuullisesti ja pyrkiä vaikuttamaan hallituksen ja eduskunnan päätöksiin rakentavalla tavalla. Olemme tuoneet esille omia kantojamme ja kritisoineet sellaisia hallituksen päätöksiä, jotka mielestämme ovat olleet huonoja.  Se mikä erottaa meidät muista oppositiopuolueista on se, että emme hauku kaikkea mitä hallitus tekee pelkästään siksi, että olemme oppositiossa.

Asiallista kritiikkiä Östman kuitenkin antaa.

– Olen ihmeissäni siitä, että keskustajohtoisen hallituksen aikana maatalousyrittäjät ovat kovemmalla kuin koskaan. Syvässä kriisissään he todella odottavat hallituksen lunastavan ne lupaukset, jotka senaatintorilla traktorimarssin aikana tehtiin.

Östman kertoo olleensa ensimmäisellä edustajakaudellaan niin naiivi, että uskoi soten maaliin saattamisen auttavan yhteiskuntaa.

– Nyt sote näyttää vesittyvän ja yhteiskuntasopimuskin näyttää vesittyvän.

– Eivät ne pelasta kilpailukykyämme. Vientimme on supistunut 18 prosenttia. Kilpailukyvyn parantumiseksi meidän pitäisi saada jalostusarvo nousemaan. Massateollisuus ei riitä.

– Silloin kun meitä vaaditaan lähtemään mukaan nouseviin trendeihin, on juna jo mennyt. Meidän päinvastoin pitäisi osata luoda trendejä, Östman haastaa.

– Meillä on oltava enemmän rahaa tutkimukseen.

Östman kertoo hämmästelleensä puheita, joissa kritisoitiin ”kaiken maailman dosentteja”.

– Me nimenomaan tarvitsemme näitä kaiken maailman dosentteja! Tarvitaan innovaatioita ja uutta tuotantoa, jotta myyntimiehet pääsevät tekemään kauppaa.

 

 

Ylös