Kultaa ja kunniaa – yhteispelillä

16.5.2016 klo 20:19 Kolumnit Sari Tanus

Kiekkokansaa on tänä vuonna hellitty.  Jääkiekon U20 MM-kisojen kultahuuman jälkeen saatiin vielä U18 MM-kisojen menestys sekä Tampereelle vielä Tapparan kauan odotettu kulta. Tampereen keskustori täynnä kiekkoväkeä ja kannattajia oli mahtavaa nähtävää ja koettavaa. Yhteinen totuus on, että me pystymme.

Nyt seurataan tiiviisti jääkiekon MM-kisoja. Voittoja on saatu Tapparan omien kasvattien loistaessa. Joukkue on täynnä taitavia yksilöitä.  Kysymys kuuluukin, säilyykö pelien kovetessa joukkueen hyvä yhteispeli. Jokaisella on oma tonttinsa hoidettavana, mutta se ei riitä, tarvitaan saumatonta yhteistyötä maailmanmestaruuden saavuttamiseksi.  Vaikuttaa siltä, että jokaisen on valmis laittamaan itsensä täysillä likoon. Uskoa ja luottamusta omiin ja joukkueen mahdollisuuksiin löytyy.

Tampereen keskustori täynnä kiekkoväkeä ja kannattajia oli mahtavaa nähtävää ja koettavaa.

Voisikohan saman asenteen, sitkeän positiivisen yrittämisen saada leviämään kansalaisten ja yhteiskunnan eri vaikuttajien keskuuteen.  Tämän ajan vaikeudet ovat haasteita – ja samalla mahdollisuuksia –  joihin ratkaisut löytyvät, kun on riittävästi yhteistyötä, periksiantamatonta yrittämistä ja oikeaa asennetta ja tahtotilaa luovien, uusien ratkaisujen löytämiseksi. Yksin ei pärjää, mutta hyvällä yhteispelillä uusia kuvioita ja voitokkaita ratkaisuja löytyy.

Suomi on maailman kärkimaita monissa mittauksissa.  Osaamista löytyy. Vientiin sopivia innovaatioita. Käytänteitä meillä on ja lisää syntyy. Esimerkiksi Etelä-Amerikassa ja Afrikan maissa on isoja markkinoita, joille odotetaan luotettavia toimijoita. Meiltä kysytään rohkeutta ajatella isommin ja kauemmas.

Työllisyyden parantamiseksi omien hankintojen on myös oltava kotimaisia ja mieluummin läheltä. On pöyristyttävää, että Tampere päätti hankkia sähköbussit Puolasta vaikka Pirkanmaalla on uuden teknologian kärjessä kulkevaa osaamista ja uusia työpaikkoja tarjoavaa tuotantoa. Pirkanmaan sijasta päättäjät tukevat työpaikkoja Puolassa. Jäähyn paikka.

Oman pelin sääntö: valitse aina kotimainen. Syötä aina oman kaverin lapaan, anna mahdollisuus ja usein pääset itse nosteeseen mukaan. Heikoimpien kuvioita vahvistetaan eikä jätetä yksin kentälle.  Näin yhteiskunnan kaikilla osa-alueilla.  Kultaa ja kunniaa saavutetaan, mutta vain hyvällä, periksiantamattomalla yhteispelillä.

Ylös