”Politiikassa tulevaisuus on nyt”

7.6.2016 klo 15:13 Politiikka Samuli Rissanen

Tämänpäivän poliittiset ratkaisut vaikuttavat pitkälle tulevaisuuteen. Tulevien sukupolvien näkökulma on valtaamassa politiikkaa, jossa ratkaisuja on totuttu tekemään tässä ja nyt.

Politiikkaa on viime vuosina vallannut nopeasti suuntaus, jossa ratkaisuja arvioidaan tulevien sukupolvien näkökulmasta. Ensimmäinen tulevaisuuden näkökulmaa esillä pitänyt asiamies nimettiin Israelin parlamenttiin eli Knessettiin vajaa 20 vuotta sitten.

Juristin koulutuksen saanut Shlomo Shoham valittiin Israelissa ”tulevien sukupolvien komissaariksi” vuosituhannen vaihteessa.

– Siitä jäi avoin haava. Ajattelen niitä tulevia sukupolvia, jotka haluaisivat opiskella unelmiensa ammattiin, mutta eivät vakaumuksensa vuoksi pääse haluamalleen uralle

Suomen eduskunnassa vieraillut Shoham kertoo, että tehtävään sisältyneet toimintamahdollisuudet tuntuivat suorastaan ylitsevuotavilta. Hän saattoi keskeyttää lainsäädäntötyön, jos katsoi, ettei tulevien sukupolvien näkökulmaa oltu riittävästi huomioitu.

Aloitteet palautuivat Shohamin käskystä takaisin käsittelyyn ja niistä äänestettiin uudelleen.

Shohamille suotua vastuuta ja valtaa myös kritisoitiin. Tulevaisuusnäkökulmaa on pidetty ongelmallisena jopa demokratian kannalta. Kysymys on siitä, kenellä on oikeus määritellä seuraavien sukupolvien arvot ja tarpeet.

Monesti puhutaankin mieluiten ympäristöstä, sosiaalisista oloista ja köyhyydestä. Tuleville sukupolville pitäisi jättää riittävästi puhdasta vettä ja ravintoa. Ilmastonmuutokseen ja ympäristönsuojeluun liittyvät kysymykset ovatkin olleet tulevaisuustyössä keskeisiä.

Esimerkiksi Suomessa eduskunnan tulevaisuusvaliokunta antoi vuonna 2001 valtioneuvoston ilmastostrategian selontekoon lausunnon, jonka mukaan ilmastonmuutoksen pysäyttäminen  siedettäväksi edellyttää tulevaisuudessa radikaaleja toimia ja kasvihuonepäästöjen vähentämistä 60-80 prosentilla seuraavien vuosikymmenien aikana.

Maailman tulevaisuusneuvoston (World Future Council) vaikuttajia on tällä viikolla koolla Suomessa. Helsinkiin on israelilaisen Shlomo Shohamin tavoin matkustanut kollegoja muun muassa Unkarista, Walesista ja Sveitsistä.

Tulevaisuusvaliokunnan jäsen, Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus vastaanotti delegaation tänään eduskunnassa.

Kansalaisinfossa järjestetyssä yleisötilaisuudesssa kerrottiin samalla tulevaisuustyöstä,
 jota tehdään seuraaville sukupolville.

Tanus toi tulevaisuuskeskusteluun oman taistelunsa terveydenhuollon henkilöstöä koskevan Omantunnonvapaus-kansalaisaloitteen edistämiseksi. Liki 70 000 suomalaisen allekirjoittama aloite tyrmättiin eduskunnassa.

– Siitä jäi avoin haava. Ajattelen niitä tulevia sukupolvia, jotka haluaisivat opiskella unelmiensa ammattiin, mutta eivät vakaumuksensa vuoksi pääse haluamalleen uralle, hän kertoi.

 

Ylös