Päivi Räsänen lähtee Iso-Britannian EU-äänestyksen vaalitarkkailijaksi

15.6.2016 klo 12:45 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen osallistuu Lontoossa Iso-Britannian EU-äänestyksen vaalitarkkailuun. Vaalitarkkailuun osallistuva delegaatio koostuu eri maiden kansanedustajista, joista Räsänen on ainoa suomalainen.

– Entisenä sisäministerinä minua kiinnostaa myös turvallisuusnäkökulma eli se, kuinka mahdollisiin uhkaaviin tilanteisiin on varauduttu ja kuinka äänestäjien liikkumista ja kokoontumista koskevat perusvapaudet on turvattu kansanäänestyksen aikana, Räsänen kertoo.

– Vahvan jäsenvaltion poistumisella unionista olisi kauaskantoisia ja ainutlaatuisia taloudellispoliittisia seurauksia Euroopalle

Hänen mielestään on tärkeää, että vaalit toimitetaan niin, että molemmat osapuolet voivat luottaa lopputuloksen tarkkuuteen ja kattavuuteen. Vaalitarkkailu antaa kansanedustajalle erinomaisen tilaisuuden arvioida vaaliprosessia kansainvälisten normien mukaisesti.

Vaalitarkkailumission strategisina prioriteetteina on tarkkailla kansanäänestykseen liittyviä käytännön järjestelyjä, äänestyspaikkojen ja -koppien toimivuutta äänestystilanteissa ja vaalien päätapahtumia.

Viimeisimpien Britanniassa julkistettujen mielipidemittausten mukaan brittien kannat EU:ssa pysymisen ja siitä irrottautumisen suhteen ovat lähellä toisiaan ja äänestyksestä ennakoidaan tiukkaa. Todennäköisyys sille, että Brexit-kanta voittaa, on kasvanut.

Turvallisuudesta ja maahanmuutosta viime vaalikaudella vastannut Räsänen näkee mahdollisen Brexitin vaikutukset maahanmuuttoon, turvallisuuteen ja Euroopan vakauteen keskeisinä kysymyksinä.

– Vahvan jäsenvaltion poistumisella unionista olisi joka tapauksessa kauaskantoisia ja ainutlaatuisia taloudellispoliittisia seurauksia Euroopalle. Suomelle Britannia on ollut ja on tärkeä kumppani unionin sisällä, Räsänen kertoo.

Iso-Britannian EU-kansanäänestyksen virallinen vaalipäivä on 23. kesäkuuta.

 

Ylös