”Abortista adoption” – kansalaisinfo adoptiosta ja sen tulevaisuudesta pikkuparlamentissa tiistaina

21.6.2016 klo 07:45 Politiikka Kristiina Kunnas

Kansanedustaja Sari Tanus ja Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä järjestävät tiistaina 21. kesäkuuta klo 12.30 kansalaisinfossa kaikille avoimen keskustelutilaisuuden Adoptiosta ja sen tulevaisuudesta.

Alan asiantuntijat ja toimijat kertovat adoptiotilanteesta ja sen kehityksestä, adoptioprosessista, adoptiovalmennuksesta. Keskustelujen myötä kuullaan myös adoptioon antavien näkökulmaa.

Kansanedustaja Sari Tanus haluaa nostaa adoption ja sen tuomat mahdollisuudet keskusteluun. Abortista on kirjoitettu paljon, mutta toisin on adoption laita.

– Adoptiosta ja avoimesta adoptiosta tiedetään liian vähän. Terveydenhuollon ja sosiaalialan ammattilaisillakaan ei usein ole riittävästi tietoa ja siksi asiaa voi olla vaikea ottaa esiin, kansanedustaja ja gynekologi Sari Tanus muistuttaa.

Maailmassa on paljon orpoja ja meilläkin adoptioperheitä, adoptioisää ja -äitiä tarvitsevia lapsia. Toisaalta on paljon lasta toivovia, lapsettomuudesta kärsiviä perheitä. Kuinka tarpeet, toiveet ja oikeudet saadaan kohtaamaan?

Lastensuojelussa adoptio tai avoin adoptio voisi joissakin tapauksissa tuoda muita paremman vaihtoehdon ei vain lasta, vaan kaikkia osapuolia ajatellen.

– Hyvän hoitokäytännön mukaisesti raskauden jatkamista miettivän naisen tulisi saada riittävästi tietoa kaikista vaihtoehdoista päätöksensä tueksi, mutta usein adoptiota ei edes mainita.  Kuitenkin esimerkiksi naisille, jotka eivät haluaisi tehdä aborttia, mutta syystä tai toisesta sitä kuitenkin miettivät, adoptiovaihtoehdon esiin nostaminen voi olla iso huojennus ja niin äidin kuin lapsenkin elämässä kiinni pitävä vaihtoehto.

– Maailmassa on paljon orpoja ja meilläkin adoptioperheitä, adoptioisää ja -äitiä tarvitsevia lapsia. Toisaalta on paljon lasta toivovia, lapsettomuudesta kärsiviä perheitä.  Kuinka tarpeet, toiveet ja oikeudet saadaan kohtaamaan, Sari Tanus kysyy.

Tiistain kansalaisinfon Adoptiotilaisuus on alkusoittoa elokuun tapahtumasarjalle ” Maailma ilman orpoja”.

Ukrainasta saapuu elokuun alkupuolella Suomeen pastori, joka on vuosikymmenten aikana auttanut yli 3000 orpoa, perustanut useita orpokoteja ja adoptoinut itse 30 orpolasta.

–     Pastori ja parikymmentä  hänen adoptiopoikaansa tulevat Suomeen polkupyörillä.  He kiertävät täällä muutamalla paikkakunnalla, kertoo eduskunta-avustaja Jukka Salmi.

Narikkatorin Maailma ilman orpoja -tapahtumasta tulee 9. Elokuuta tunnin suora lähetys Alfa-TV:stä.  Tampereen keskustorilla tapahtuma on 12.8.

Adoption tulevaisuus eduskunnan kansalaisinfossa, Pikkuparlamentti, ti 21.6. klo 12.30. Vapaa pääsy! Järjestäjinä kansanedustaja Sari Tanus ja Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä

 

Ylös