Brexit toteutui-EU:n ja Suomen pystyttävä uudistumaan

24.6.2016 klo 09:34 Politiikka Samuli Rissanen

Iso-Britannian kansanäänestyksen EU-jäsenyyden päättymistä merkitsevä tulos on dramaattinen. Ero heikentää myös Suomen heiveröisessä kasvussa olevaa taloutta.

Suomen Yrittäjien mukaan äänestystulos kertoo, että sekä EU:n että Suomen talouden pitää uudistua.

– Brexit on suuri tappio koko Euroopalle, ei vain Britannialle. Se on myös iso vahinko Suomelle

Iso-Britannia on taloudellisesti ja poliittisesti merkittävä EU-maa, jonka eroaminen on kova isku Euroopan integraatiolle.

Toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä arvioi, että tulos horjuttaa taloudellista ja poliittista tilannetta EU:ssa. Lisäksi koko Euroopan kasvun edellytykset kärsivät, kun EU:n  toiseksi suurin talousmahti sekä poliittisesti merkittävä toimija jättää unionin.

Iso-Britannian EU-ero heikentää myös Suomen taloutta ja aiheuttaa unionissa kriisin, joka vaikuttaa myös suomalaisiin pieniin ja keskisuuriin yrityksiin.

– Kielteisiä vaikutuksia korostaa se, että Suomi on niin vahvasti viennistä riippuvainen maa. Brexit johtaa väistämättä Britannian talouden alamäkeen, ja se on isku vientivetoiselle Suomelle, Pentikäinen sanoo.

Iso-Britannia äänesti eilen EU-jäsenyydestään. EU-jäsenyyttä vastaan äänesti BBC:n mukaan 52 prosenttia ja puolesta 48 prosenttia.

Tulos on vakava isku Euroopan unionille ja pääministeri David Cameronille, joka saattaa joutua jättämään tehtävänsä.

Britannialla on virallisesti kaksi vuotta aikaa neuvotella EU-suhteensa uusiksi, mutta todellisuudessa sopimusneuvottelut vievät huomattavasti pitempään.

Eroprosessin on arvioitu kestävän jopa kymmenen vuotta.

Fakta:

• Iso-Britannia on Suomen kuudenneksi tärkein vientikohde.
• Tavaravienti oli 2,8 miljardia euroa vuonna 2015 eli n. 4 prosenttia.
• Palveluviennissä osuus on 7 prosenttia, eli suhteellisesti merkittävämpi kuin tavaraviennissä. Euromääräisesti se on 1,2 mrd. ja lisäksi se on hienoisessa kasvussa.
• Britanniassa asuu noin 30 000 suomalaista.
• EU:ssa suomalaisten ja brittien kannat ovat monella sektorilla samankaltaisia. Linjaukset kauppapolitiikan ja sisämarkkinoiden kehittämisen suhteen ovat olleet samansuuntaisia.
• Britannia on maailman 8. suurin teollisuusmaa ja Lontoo on erittäin vaikutusvaltainen finanssisektorilla.
• Britannian väkiluku on 64 miljoonaa ja BKT asukasta kohden on 41 787 USD.

Ylös