”Saan energiaa haasteista”

27.6.2016 klo 07:52 Politiikka Kristiina Kunnas

– Politiikassa pitää oppia sietämään epäreiluuden kokemusta. Haluan, että KD:llä on kykyä ja pokkaa nousta valtavirtaa vastaan, sanoo Kristillisdemokraattisessa eduskuntaryhmässä poliittisena sihteerinä toimiva Sonja Falk.

Sonja Falkin viiteentoista vuoteen KD-politiikassa on kuulunut monta tärkeää pestiä. Ennen poliittisen sihteerin työtä hän on ollut ministerin erityisavustaja, ryhmän pääsihteeri ja KD-Lehden päätoimittaja. Ensimmäinen työ eduskunnassa oli kansanedustajan avustajana.

Päivi Räsäsen ollessa sisäministeri Falk oli hänen esikunnassaan erityisavustajana. Se oli parasta aikaa elämässä, vaikuttamisen kannalta.

Olisi löydettävä keinot kasvaa. Emme ole sen kokoinen puolue, mikä meidän kuuluu olla.

–   Olen politiikassa vaikuttamisen vuoksi. Tärkeintä ei ole se, onko itse esillä vai ei – haluan olla muuttamassa maailmaa paremmaksi.

Hän silti myöntää, että jossain vaiheessa olisi kiva päästä myös framille.

Kristillisdemokraattisessa eduskuntaryhmässä poliittinen sihteeri selvittää faktoja, luo kantoja ja tekee poliittista asiantuntijatyötä ja sisältötekstiä.

–   Ministeriötyöhön verrattuna isoin ero on valta – tai sen puuttuminen. Ministerin erityisavustajallakin on paljon valtaa. Häneltä kysytään ahkerasti, ja häntä käytetään asiantuntijana.

Falk ei halua puolueen linjan muuttuvan sen mukaan ollaanko hallituksessa vai oppositiossa.

–  KD:n oppositiopolitiikka on ollut kohdillaan: on ilmaistu, mistä ollaan samaa mieltä, mutta myös muistutettu silloin kun hallitus ei noudata omia arvojaan.

–   Olisi löydettävä keinot kasvaa. Emme ole sen kokoinen puolue, mikä meidän kuuluu olla.

–   Kasvaminen ei ole yhden tai kahden ihmisen homma, vaan tarvittaisiin yleinen herääminen. Meidän on osattava katsoa peiliinkin. Paljon voidaan parantaa. Käsittelemmekö isolle yleisölle tärkeitä asioita? On tuotava omia malleja, kuten nyt perustulo, vanhustenhoito, perhevapaajärjestelmä ja opintotuki.

–   On oltava kykyä ja pokkaa nousta valtavirtaa vastaan.

Hän on vahvimmillaan muutosprosesseissa ja tiukoissa neuvotteluissa.

–   Saan energiaa haasteista. Olen ennakkoluuloton ja jo nuorena ajattelin, että jos joku pystyy jonkin asian tekemään, niin miksen minäkin.

Sonja Falk

• 39-VUOTIAS
• ASUU LAHDESSA MIEHENSÄ JA 3 LAPSEN KANSSA
• TEOLOGIAN MAISTERI
• POLIITTINEN SIHTEERI
• KD:N HÄMEEN PIIRIN PUHEENJOHTAJA
• KD-LEHTIUUDISTUSRYHMÄN PUHEENJOHTAJA

 

 

Ylös