”Hallittu maahanmuutto on myös inhimillistä”

7.7.2016 klo 08:00 Politiikka KD Lehti

– Pakolaisten auttamisen on tapahduttava koordinoidusti, jotta voimme aidosti auttaa apua tarvitsevia. Jos maahan pyrkijöitä on liian paljon, järjestelmämme tukkeutuu emmekä pysty hoitamaan kotouttamista, toteaa KD-eduskuntaryhmän poliittinen sihteeri Sonja Falk.

Falk puhui Malmilla Kristillisdemokraattien Pohjois-Helsingin paikallisosaston järjestämässä tilaisuudessa.

Falk toimii Kristillisdemokraattisessa eduskuntaryhmässä muun muassa maahanmuuttopolitiikan asiantuntijatehtävissä ja oli myös kirjoittamassa KD:n maahanmuuttopoliittista ohjelmaa, joka julkistettiin alkuvuonna.

–  Mitä se hyödyttää, jos henkilö kulkee vaarallisen matkan Pohjolan perukoille ja lopulta syrjäytyy täällä? On tärkeää huolehtia maahanmuuton hallittavuudesta, sillä vain silloin voimme auttaa ihmisiä aloittamaan uuden elämän. KD kannattaa hallittua mutta inhimillistä maahanmuuttopolitiikkaa, Falk totesi.

Falk kertoi KD:n edustavan maahanmuuttopolitiikan ”tolkullista” keskilinjaa. Hän puhui myös kiintiöpakolaisjärjestelmän puolesta.

Kiintiöpakolaiset otetaan suoraan pakolaisleireiltä. Heidän avuntarpeensa ja taustansa on tutkittu. Se on hyvin hallittu ja inhimillinen tapa auttaa kriisialueiden ihmisiä.

– Kiintiöpakolaisjärjestelmää pitää vahvistaa EU-tasolla, jotta turvaa hakevat ihmiset alkaisivat hakeutua humanitääristen järjestöjen suojiin sen sijaan, että turvautuvat ihmissalakuljettajien apuun. Kiintiöpakolaiset otetaan suoraan pakolaisleireiltä. Heidän avuntarpeensa ja taustansa on tutkittu. Se on hyvin hallittu ja inhimillinen tapa auttaa kriisialueiden ihmisiä, hän sanoi.

Falk muistutti, että maailman 51,2 miljoonasta pakolaisesta peräti 86 % oleskelee kehitysmaissa. Suomeen turvapaikanhakijoita tuli viime vuonna 32 000, mutta alkuvuosi on ollut hiljaisempi:  10. huhtikuuta mennessä heitä oli tullut 2 318.

– Suurin osa maassamme oleskelevista ulkomaalaisista on kuitenkin tullut tänne työn, opiskelun tai perheen perässä. Kansainvälistä suojelua saavat ovat edelleen pieni vähemmistö maahanmuuttajista Suomessa.

KD Pohjois-Helsingin paikallisosaston puheenjohtaja Tarja Niemi piti tilaisuutta mainiona mahdollisuutena olla kuulemassa Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän sekä kaupunginvaltuustoryhmän näkemyksiä.

KD:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Mika Ebeling puhui samana iltana valtuutettutapaamisessa  Helsingin haasteista.

– Meillä on varaa kaikkeen, mitä tarvitsemme, jos olemme valmiit luopumaan siitä, mitä emme tarvitse, korosti Ebeling.

2016 Mika Ebeling

Mika Ebeling on Helsingin kaupunginvaltuutettu ja valtuustoryhmän puheenjohtaja.

Ebeling mainitsi Keskustakirjaston, Helenin kehittämisohjelman ja Kruunuvuoren liikenneratkaisut esimerkkeinä siitä, miten KD:n kannattamilla erilaisilla ratkaisuilla rahaa olisi voitu säästää satoja miljoonia euroja.

– Esimerkiksi Keskustakirjasto maksaa Helsingille 66 miljoonaa euroa ja ylläpidostakin syntyy merkittäviä lisäkuluja. Säästyneillä rahoilla haluaisin hoitaa kaupungin korjausvelan kuntoon, Ebeling sanoi.

– Laskujeni mukaan tämä olisi ollut mahdollista muutamassa vuodessa.

Toisena isona haasteena Ebeling näkee Helsingin johtamisjärjestelmän uudistamisen samaan aikaan, kun isot Sote- ja aluehallintoratkaisut ovat tulossa.

 

Ylös