”Adoptio ei ole hankalaa, kun sen oikein oivaltaa”

9.8.2016 klo 16:27 Kotimaa Samuli Rissanen

Vladivostokista Euroopan halki matkaavan ukrainalaisen pastorin Gennadiy Mokhnenkon pyöräilyseurue saavutti tänään puolimatkan krouvin Helsingissä. Pyöräilymaratonin tarkoituksena on motivoida vanhempia adoptoimaan orpolapsia.

17 000 kilometriä Helsinkiin matkannut ukrainalainen pastori Gennadiy Mokhnenko pyöräilyseurueineen ei osoita minkäänlaisia väsymyksen merkkejä.

– Maailma ilman orpoja! Mokhnenko huutaa suomeksi ja englanniksi polkiessaan autolautalta Helsingin keskustaan promotoimaan World without orphans-järjestönsä toimintaa.

Järjestö ylläpitää useita orpokoteja Ukrainan Mariupolissa ja järjestää vuosittain pitkiä pyöräretkiä Venäjällä ja Euroopassa. Tavoitteena on kiinnittää kohdemaissa huomiota mahdollisuuteen adoptoida orpolapsia ja levittää myönteisiä kokemuksia adoptiosta.

Meillä on paljon ”puoliorpoja” eli isättömiä lapsia. Isän puutekin voi olla kipeä kokemus, jota voitaisiin lievittää

Mokhnenko itse on adoptoinut yli 30 kotikaupunkinsa Mariupolin kaduilta ja viemäreistä löytämiään lapsia ja majoittanut heitä kotiinsa. Pyöräseurueen jäsenistäkin suurin osa on Mokhnenkon aikanaan adoptoimia lapsia.

– Orpolapset eivät ole B-luokan lapsia. He ovat yhtä älykkäitä ja lahjakkaita kuin kaikki muutkin lapset ja tarvitsevat vanhempia. Jokaisesta maasta löytyy vanhempia, jotka voisivat ottaa vastaan  orpolapsia, Mokhnenko julistaa.

Tällä kertaa hänen seurueensa taival on kulkenut Vladivostokista Venäjän ja Baltian maiden halki Suomeen. Täällä ukrainalaiset pyöräilevät viikon muun muassa Helsingin, Hämeenlinnan, Tampereen ja Turun tapahtumissa ja seurakunnissa.

Sen jälkeen matka jatkuu vielä muiden Pohjoismaiden kautta Saksaan ja useaan muuhun Keski-Euroopan maahan.

Valtaosa pyöräseurueen lapsista on Mokhnenkon Mariupolin kaduilta ja viemäreistä aikanaan löytämiä ja adoptoimia lapsia. (Kuva: Samuli Rissanen)

Valtaosa pyöräseurueen lapsista on Gennadi Mokhnenkon Mariupolin kaduilta ja viemäreistä aikanaan löytämiä ja adoptoimia lapsia. (Kuva: Samuli Rissanen)

Helsingin Narinkkatorilla Mokhnenkoa vastassa olivat yleisön, AlfaTV:n ja Ukrainan Suomen suurlähettilään lisäksi kansanedustaja Sari Tanus. Hän kokosi tapahtuman yhteyteen paneelin, joka keskusteli adoptiosta.

Tanuksen haastateltavana olleen sosiaalineuvos Merja Vuoren mukaan adoptio ei ole vaikea prosessi, kun sen oikein oivaltaa. Lähtökohtana on lapsen etu. Mikäli adoptiota harkitsee, on oltava yhteydessä oman kuntaan ja jätettävä adoptiosta vastaaville viranomaisille hakemus. Prosessi kestää puolesta vuodesta vuoteen.

Adoptioneuvostolta haetaan sen jälkeen lupaa adoptioon. Tämä päätös syntyy valtaosassa tapauksia kahdessa kuukaudessa.

Kansainvälisissä adoptioista vastaavat kansainväliset adoptioviranomaiset.

Tanuksen mukaan adoptiolla voidaan ehkäistä abortteja, kun se esitellään aborttia harkitsevalle varteenotettavana vaihtoehtona.

– Se olisi myös hyvän hoitokäytännön mukaista, Tanus sanoi.

Itu-projektin puitteissa työskentelevän Outi Papusen mukaan adoption lisäksi erityisesti yksinhuoltajat tarvitsisivat lähiympäristön tukea.

– Meillä on paljon ”puoliorpoja” eli isättömiä lapsia. Isän puutekin voi olla kipeä kokemus, jota voitaisiin lievittää, hän vetosi.

Ylös