Risteilyjen suosio pysyy tasaisena – varustamojen kilpailu on kovaa

16.8.2016 klo 07:37 Kotimaa KD Lehti

Ulkomaanmatkoissa voidaan tinkiä, mutta silti lähteä Tallinnan tai Tukholmaan. Risteilyt ovat edelleen suosittuja. Tallinkin matkustajamäärät Suomen ja Ruotsin välillä notkahtivat alkukesästä, syynä oli laivoilla riehunut norovirus.

Risteilyjen suosio on pitänyt pintansa, kuten tapahtui myös 1990-luvun laman aikaan. Varustamokonserni Tallink Gruppin matkustajamäärät nousivat toisella vuosineljänneksellä noin kolme prosenttia. Suomen ja Ruotsin välisessä laivaliikenteessä tahti kuitenkin hidastui.
Varustamo kuljetti Suomen ja Ruotsin välillä heinäkuussa hieman yli 368 000 matkustajaa, mikä oli 2,4 prosenttia vuoden takaista vähemmän. Kesäkuussa matkustajia oli hieman yli 280 000, mikä oli 4,6 prosenttia alhaisempi kuin vuosi sitten. Yhtiön mukaan notkahtaneen matkustajamäärän syynä oli kesällä riehunut norovirus.

Myös toisen neljänneksen liikevaihto laski noin kolme prosenttia 245 miljoonaan euroon. Nettotulos heikkeni 9,8 miljoonaan euroon viime vuoden 26 miljoonasta eurosta.
Sen sijaan varustamon Viron ja Suomen välinen liikenne kasvoi heinäkuussa vuoden takaisesta yli 10 prosenttia, noin 661 000 matkustajaan. Kesäkuussa Helsinki–Tallinna -matkustajamäärät kasvoivat vajaaseen 487 000 matkustajaan, mikä oli yli 7 prosenttia vuoden takaista korkeampi.
Tallink Siljan viestintäjohtajan Marika Nöjdin mukaan kasvua selittää osin Silja Europan siirto kesäksi Helsinki-Tallinna -reitille.

Helsingin ja Tallinnan välillä on kaiken kaikkiaan noin 8,5 miljoonaa matkustajaa vuodessa.

– Ihmiset harrastavat lähimatkailua. Jos ei varata ulkomaanmatkaa, saatetaan valita esimerkiksi risteily Tallinnaan tai Tukholmaan.

Viking Linen tiedotuspäällikön Johanna Boijer-Svahnströmin mukaan varustamo kuljetti heinäkuussa noin 939 000 matkustajaa kaikilla reiteillä.

– Kaikkien aikojen ennätys oli viime vuoden heinäkuussa, jolloin luku oli hieman yli 945 000 matkustajaa.

Viking Linen tärkein tulonlähde on edelleen Suomen ja Ruotsin välinen liikenne. Varustamo kuljettaa vuodessa noin 6,6 miljoonaa matkustajaa, joista Helsinki–Tallinna -reitillä noin kaksi miljoonaa.

Boijer-Svahnströmin mukaan kesä on sujunut vakaasti, mutta tarkemmat matkustajaluvut analysoidaan vasta elokuun jälkeen.

Yleisenä trendinä hän kertoo, että eurooppalaisten ja aasialaisten turistien määrä laivoilla on ollut kasvussa, kun taas venäläisten määrä on laskenut.

Helsingin ja Tallinnan välillä liikennöivän Eckerö Linen matkustajamäärät ovat olleet kasvussa, kertoo myynti- ja markkinointijohtaja Ida Toikka-Everi.

Kesä ja heinäkuussa varustamo kuljetti reitillä 336 000 matkustajaa, mikä oli 4 000 matkustajaa enemmän viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Vuositasolla Eckerön laivalla seilaa Tallinnan ja Helsingin väliä noin 1,5 miljoonaa matkustajaa.

– Vuosien 2013 ja 2016 heinäkuiden välillä matkustajamäärämme on kasvanut 15 prosenttia.

Helsingin ja Tallinnan välillä on kaiken kaikkiaan noin 8,5 miljoonaa matkustajaa vuodessa.

Kasvava liikenne ja kova kilpailu reitillä pitää hinnat maltillisina ja pakottaa varustamot kamppailemaan asiakkaista.

Lähde: STT–TOMMI FORSMAN
Ylös