Essayah vaatii Turkin ja EU:n välisten viisumivapausneuvottelujen lopettamista

20.8.2016 klo 11:03 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah esittää Turkin ja EU:n välisten viisumivapausneuvottelujen lopettamista.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah’n mielestä on käsittämätöntä, että Turkin viisumivapausneuvottelut on jälleen nostettu pöydälle.

– Samanaikaisesti presidentti Erdogan uhkailee kuolemanrangaistuksen palauttamisella ja maan omat kansalaiset hakevat turvapaikkaa eri puolelta Eurooppaa, Essayah ihmettelee.

Tosiasiassa kehitys Turkissa näyttää kulkevan demokratian, ihmisoikeuksien ja oikeusvaltioperiaatteen suhteen huonompaan suuntaan

Viimeisin otsikoihin noussut lakimuutos saattaa heikentää lasten ja naisten oikeuksia suhteuttamalla seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyviä suojaikärajoja uhrin iän, osapuolten ikäeron ja uhrin suostumuksen perusteella. Lisäksi on vuodettu raportti Turkin epäillyistä kytköksistä EU:n terroristijärjestölistalla oleviin ääriliikkeisiin.

– Tälle maalleko EU:n pitäisi myöntää viisumivapaus, Essayah kysyy.

Suomen on hänen mielestään tuettava Itävaltaa, joka on jo ehtinyt vaatia viisumivapausneuvottelujen lopettamista.

– Turkin kohdalla on koko ajan pidettävä mielessä, että se on myös hakijamaa EU:n jäseneksi. Niinpä koko sen viisumivapausprosessi nähdään ”palkitsemisena” edistymisestä kohti EU:n yhteisiä arvoja eikä vain pelkästään osana EU:n ja Turkin välistä pakolaissopimusta, Essayah muistuttaa.

Tosiasiassa kehitys Turkissa näyttää kulkevan demokratian, ihmisoikeuksien ja oikeusvaltioperiaatteen suhteen huonompaan suuntaan.

Essayah muistuttaa esittäneensä jo keväällä kristillisdemokraattien kielteisen kannan asiaan eduskunnan Suuressa valiokunnassa.

– Turkki on tosiasiallisesti kaukana sovittujen 72 ehdon täyttämisestä, vaikka uskoteltiin loppujen ehtojen täyttyvän silloisen aikarajan eli kesäkuun loppuun mennessä. Lisäksi sovituista ehdoista viisi on sellaisia, joiden täyttäminen teknisesti ja proseduraalisesti ei ollut edes mahdollista aikarajaan mennessä.

– Onneksi Turkille ei ehditty myöntää viisumivapautta ennen levottomuuksia ja sitä seuranneita poliittisia puhdistuksia, Essayah totesi KD:n puoluehallitukselle.

Ylös