Venetsialaisissa ilotulitteita uuden vuoden malliin – tarkista tarvitaanko lupa

25.8.2016 klo 07:22 Kotimaa KD Lehti

Mökkikauden päättäjäisiä eli venetsialaisia vietetään elokuun viimeisenä viikonloppuna, ja ilotulitteita menee lähes saman verran kuin uutenavuotena. Ilotulitusrajoitukset vaihtelevat, joillakin alueilla tarvitaan lupa.

Mökkikauden päättäjäisiä eli venetsialaisia vietetään elokuun viimeisenä viikonloppuna, ja silloin ilotulitusraketteja lennätetään taivaalle lähes samaan tapaan kuin uutenavuotena. Ilotulittamisen luvanvaraisuus ja muut rajoitteet kannattaa tarkistaa oman alueen pelastuslaitokselta. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö muistuttaa myös tukevasta lähetysalustasta, turvaetäisyyksistä ja suojalaseista.

Alun perin rannikkoseudun oma juhla on viime vuosina levinnyt koko maahan. Lisäksi venetsialaisista on tullut ilotulitusrakettien ampumisen kannalta lähes yhtä suosittu kuin uudestavuodesta.

Luvanvaraisuus ja muut rajoitukset kannattaa tarkistaa oman alueen pelastuslaitokselta.

– Samat ilotulituksen turvaohjeet pätevät mökkikauden päättäjäisissä kuin uutenavuotenakin. Rakettien harkittu suuntaaminen ja tukeva lähetysalusta ehkäisevät onnettomuuksia, kun raketit eivät lähde yllättävään suuntaan. Myös riittävät turvaetäisyydet ihmisiin ja rakennuksiin sekä tietysti suojalasien käyttäminen ovat tärkeitä turvallisuusseikkoja, SPEKin turvallisuuspäällikkö Ilpo Leino kertaa.

Pelastuslaitosten ilotulitusrajoitukset vaihtelevat. Esimerkiksi Pohjanmaalla, Satakunnassa ja Hämeessä ilotulitusraketteja saa ampua ilman erillistä lupahakemusta rajattuna aikana 27.–28.8. Suositussa mökkimaakunnassa Etelä-Savossa sen sijaan venetsialaisten ilotulitukseen tarvitaan lupa. Luvanvaraisuus ja muut rajoitukset kannattaa tarkistaa oman alueen pelastuslaitokselta.

Lisäksi on hyvä muistaa, että rakettien paukuttelu lähellä asutusta voi aiheuttaa häiriöitä asukkaille ja kotieläimille. Säähän liittyvät olosuhteet ja varoitukset on syytä tarkistaa, sillä rakettien ampuminen ruohikko- tai metsäpalovaroituksen aikana on kiellettyä.

– Vietetään tunnelmallista juhlaa ystävien ja sukulaisten kesken. Ihaillaan rakettien loistoa ihmisiä, eläimiä ja turvallisuutta kunnioittaen mökeillä ja veden äärellä, Leino sanoo.

 

Ylös