Proletaarit yhtyvät

28.8.2016 klo 13:36 Kolumnit Aki Ruotsala

MTV uutisoi SDP:n Erkki Tuomiojan ehdotuksesta, jonka mukaan SDP:n, vihreiden ja vasemmiston olisi ryhdyttävä yhteiseen ohjelmatyöhön seuraavia eduskuntavaaleja ajatellen. Tuomiojan mukaan vasemmistopuolueiden pitäisi hahmottaa yhteisiä tavoitteita seuraavan hallituksen kokoonpanoon ja mennä yhteisessä rintamassa seuraaviin vaaleihin.

Tämänkaltaisia kassakaappisopimuksia on kaadettu Suomessa jopa presidenttitasolta lähtien ja sen seurauksena eräs silloisista eturivin poliitikoista meinasi jopa kuolla ”ketutukseen”.

Viimeistään Kataisen hallituksen epäpyhä allianssi jätti silloisiin hallituspuolueisiin niin syvät haavat, että ideologisesti kirjavien hallitusten pannukakkupolitiikkaa pelätään enemmän kuin kolmea Soinin jytkyä yhteensä.

Pohjanlahden toisella puolella Ruotsissa blokkipolitiikka ei ole uusi keksintö vaan ruotsalaiset ovat tehneet potentiaalisten hallituskumppaneidensa kanssa jo vuosia yhteisiä ohjelmajulistuksia ennen vaaleja. Tämä on sikäli selkeämpää äänestäjien kuluttajansuojalle, että siten he pystyvät äänestämään tulevan hallitusohjelman sisällöstä jo ennen vaaleja.

Meilläkin on jo pitkään näyttänyt siltä, että politiikka kulkee kohti tietynlaista blokkiajattelua. Viimeistään Kataisen hallituksen epäpyhä allianssi jätti silloisiin hallituspuolueisiin niin syvät haavat, että ideologisesti kirjavien hallitusten pannukakkupolitiikkaa pelätään enemmän kuin kolmea Soinin jytkyä yhteensä.

Myös itse näen, että KD voisi aivan hyvin valmistella yhteistä poliittista ohjelmaa muiden keskusta-oikeistolaisten puolueiden kanssa. Näin kuntavaalien alla yhteistyö esimerkiksi Kokoomuksen kanssa varmistaisi KD-äänen kuuluvuutta myös syvällä Kepu-Suomessa.  Yhteistyö ei kuitenkaan saa tarkoittaa puolueen arvoista luopumista, vaan yhteisten näkemysten etsimistä niiden kumppaneiden kanssa, jotka ovat meitä lähimpinä.

Ylös