KD:n puoluesihteeri Asmo Maanselkä: ”Hallitus puhuu muunneltua totuutta taloudesta”

15.9.2016 klo 20:28 Politiikka Samuli Rissanen

Maanselän mukaan nykyinen hallitus on parempi markkinoimaan toimintaansa kuin edellinen, mutta saavutukset esimerkiksi velkasuhteen taittamiseksi jäävät laihoiksi.

Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselän mukaan hallituksen tiedotustilaisuudet ja kalvosarjat näyttävät aivan liian hyviltä ollakseen totta.

Pääministeri Juha Sipilän budjettiriihipuheiden ja valtiovarainministeriön tämänpäiväisen viestin välillä on lisäksi Maanselän mukaan selvä ristiriita.

Maanselkä kirjoittaa tämänpäiväisessä (15.9) Uuden Suomen blogissaan, että VM:n virkamiehet puhuvat aivan toista tarinaa julkisen talouden rakenteellisesta alijäämästä.

– Pääministeri sen sijaan vakuuttelee vajeiden pienenevän suunnitelman mukaan. Kumpi on oikeassa? Kumpi puhuu muunneltua totuutta?

Puoluesihteeri Asmo Maanselkä syyttää hallitusta ja pääministeri Juha Sipilää muunnellusta totuudesta budjetin julkistamisen yhteydessä. Velkaantuminen taittuu huomattavasti hitaamminen kuin hallitus antaa ymmärtää.

Puoluesihteeri Asmo Maanselkä arvostelee pääministeri Juha Sipilää muunnellun totuuden kertomisesta budjetin julkistamisen yhteydessä. Velkaantuminen taittuu huomattavasti hitaamminen kuin hallitus antaa ymmärtää. (Kuva: Olavi Kietäväinen)

Maanselkä muistuttaa, että velkaantuminen kiihtyi heti 2016 nykyisen hallituksen ensimmäisenä budjettivuotena, jolloin velkaa otettiin 5,6 miljardia. Nyt julkistettu 2017 budjetti on 5,5 miljardia alijäämäinen ja ennustettu vuoden 2018 budjettikin 4,9 miljardia ylittää vuoden 2015 alijäämän. Ennusteen mukaan vasta vuonna 2019 ollaan budjettialijäämän suhteen samassa tilanteessa kuin edellisen hallituksen lopettaessa.

– Pääministerin kalvot budjettiriihi-infossa loppuvatkin erikoiseen tilanteeseen, että vuonna 2020 budjetti on 3,3 miljardia alijäämäinen, mutta vuonna 2021 tasapainossa jollain ihmeen kaupalla.

– Tänään VM:n budjetti-infossa finanssineuvos kertoi toista tarinaa. Julkinen talous lukkiintuu rakenteelliseksi alijäämäksi, eikä mitään uusia päätöksiä ole tehty, joilla hallituksen tavoite vuoden 2021 budjettitasapaino voitaisiin saavuttaa.

Maanselkä huomauttaa, että pääministeri Juha Sipilä kehui vielä budjetin julkistustilanteessakin, että menojen kasvu on nyt saatu taittumaan.

Menot ovat kuitenkin kasvaneet 1,5 miljardilla eurolla. Ne kasvavat edelleen vuonna 2018.

Maanselkä arvioi, että vastedeskin hallituksen on vaikea jarruttaa velkaantumista, sillä kilpailukykysopimus sitoo hallituksen kädet loppukaudeksi.

Oliko edellinen, historian huonoimmaksi haukuttu hallitus silti nykyistä parempi kun tutkitaan valtiontalouden tilaa?

– Kataisen-Stubbin historian huonoimmaksi haukutun hallituskauden aikana pystyttiin lähes puolittamaan edelliseltä kaudelta peritty alijäämä. Tällä hallituksella Suomen saaminen siihen kuntoon mihin edellinen hallitus sen jätti kestää koko vaalikauden.

– Toinen ero edellisen hallituksen ja tämän hallituksen välillä on se, että edellinen nosti sadalla eurolla perusturvaa ja tämä nykyinen leikkaa 0,85 prosenttia. Indeksien kanssa pudotus perusturvaan on viisi prosenttia vuodelle 2019, Maanselkä lataa.

Ylös