90 miljoonaa amerikkalaista istuutuu tv:n eteen – Clinton ja Trump väittelevät ensi kertaa

26.9.2016 klo 12:52 Ulkomaat KD Lehti

Yhdysvaltain presidenttiehdokkaat valmistautuvat tänään ensimmäiseen julkiseen tv-vaaliväittelyynsä. Lähetystä seuraa jopa 90 miljoonaa amerikkalaista. Clintonin ja Trumpin suosio on kyselyiden mukaan lähes tasoissa.

Yhdysvalloissa jopa 90 miljoonaa ihmistä istuu televisionsa edessä maanantai-iltana paikallista aikaa eli tiistaiaamuyönä Suomen aikaa.

Kyse on maan tulevaisuudesta: presidenttiehdokkaat Donald Trump ja Hillary Clinton kohtaavat toisensa vaaliväittelyssä ensimmäistä kertaa.
Republikaanien Trump ja demokraattien Clinton ovat ehdokkaina poikkeuksellisen erilaisia, ja suurin osa äänestäjistä on jo puolensa valinnut. Kyselyiden perusteella Clinton on pienessä noin kolmen prosenttiyksikön johdossa, mutta kisasta ennakoidaan erittäin tiukkaa.

Vaaleihin on aikaa vain kuusi viikkoa, ja ennen vaalipäivää ehdokkaat kohtaavat väittelyissä yhteensä kolme kertaa.

Arvioiden mukaan vajaat kymmenen prosenttia äänestäjistä vielä miettii kantaansa. Panokset ovat siis kovat: asiantuntijoiden mukaan jopa yksittäinen lause tai pienikin lipsahdus voi lähes tuhota ehdokkaan voittomahdollisuudet. Marraskuun kahdeksantena pidettäviin vaaleihin on aikaa vain kuusi viikkoa, ja ennen vaalipäivää ehdokkaat kohtaavat väittelyissä yhteensä kolme kertaa.

Lauantaina yhdysvaltalaislehti New York Times ilmoitti tukevansa Clintonia. Trump puolestaan sai perjantaina puolelleen entisen kilpaehdokkaansa Ted Cruzin.

Clintonin kerrotaan keskittyneen harjoituksissaan Trumpin persoonaan. Hänen tavoitteenaan on osoittaa, ettei Trump hillitse itseään ja että tältä puuttuu presidentin tarvitsema vakaa temperamentti.

Clintonin apuna on ollut sukulaisia, jotka ovat esittäneet Trumpia harjoitusväittelyissä. Trump ei ole halunnut harjoitella vale-Clintonin kanssa. Sen sijaan hän on katsonut videoita vastustajansa aiemmista väittelyistä.

Clinton on väittelijänä vastaehdokastaan kokeneempi. Hänellä siis voi olla enemmän menetettävää kuin Trumpilla, jolle 90-minuuttinen ehdokasväittely on ensimmäinen laatuaan.

Kyselyiden mukaan valtaosa yhdysvaltalaisista pitää Clintonia älykkäänä, mutta ongelma on hänen luotettavuutensa: 65 prosenttia ei usko Clintonin olevan rehellinen, ja hieman yli puolella on hänestä kielteinen kuva.

Käsitys Trumpista on kuitenkin vielä huonompi. Yli 60 prosentilla on hänestä negatiivinen käsitys, ja monia ärsyttää hänen persoonansa ja aggressiivisuutensa.

Lähde: STT-AFP
Ylös